Dovážel listy, neplatil daně a prodával je ke kouření, viní Kobra Poláka

Hradec Králové – Policisté z týmu Kobra obvinili jedenašedesátiletého Poláka z krácení daně při dovozu tabákových listů, stát měl připravit o 84 milionů korun. Do Česka podle policistů dovážel tabák ve velkých krabicích, následně ho rozděloval do igelitových pytlů o deseti kilogramech a distribuoval do prodejen po celé republice. Muž je ve vazbě a hrozí mu až deset let vězení.

Tabákové listy muž obviněný z rozsáhlých daňových úniků dovážel jako zboží určené pro jiné účely než kouření. V prodejnách, kam je distribuoval, však zákazníci rozřezávali listy na speciálních řezačkách na jemné proužky, aby je ke kouření použili. Za kilogram tabáku stíhaný utržil 550 až 800 korun, přičemž spotřební daň na kilogram tabáku v té době činila zhruba 1 800 korun. „Je tedy zřejmé, že za částku zhruba 2 600 korun za kilogram by bylo nabízené zboží prakticky neprodejné,“ podotkla mluvčí královéhradecké policie Ivana Ježková.

Prodejem tabákových listů se zabývali nejprve celníci a poté také policisté od roku 2013, zprvu v Olomouckém kraji, loni muž přesunul své podnikání do Královéhradeckého kraje.

Šéf vyšetřovacího týmu a vedoucí odboru hospodářské kriminality královéhradeckého policejního ředitelství Rudolf Rabas uvedl, že se policistům během vyšetřování podařilo zajistit dostatek důkazů i zjistit totožnost podezřelého. Zadrželi ho po návratu z cesty do zahraničí. „Jakmile byl zpátky, tak jsme ho za použití zásahové jednotky minulé úterý zadrželi,“ řekl Rudolf Rabas.

Skupina policistů, celníků a specialistů finanční správy pro boj proti velkým daňovým únikům za devět měsíců existence odhalila případy, ve kterých údajně vznikly škody zhruba za dvě miliardy korun. Ředitel královéhradecké policie Martin Červíček oznámil, že regionální daňová Kobra v hradeckém kraji funguje od loňského května, případ nezdaněného tabáku byl dosud její největší kauzou, tým prověřuje také další případy.

Zásahy Kobry