Majitel ubytovny chce lůžka po seniorech obsadit rodinami z Přerova

Přerov - Vystěhováním handicapovaných starých lidí ubytovna v Dluhonské ulici v Přerově nekončí. Majitel chce do zařízení nastěhovat rodiny s dětmi. Podle sociálních pracovníků se schyluje k dalšímu problému, který budou muset řešit. Kvůli změně vyplácení dodatku na bydlení podle nich nebudou mít ubytovaní na nájem a mohou skončit na ulici.

Majitel ubytovny Pavel Mirga koordinuje převozy starých lidí, který bez povolení poskytoval vedle ubytování, stravu a sociální služby velmi nízké úrovně. O většinu klientů se postaraly obce, ve kterých mají tito lidé trvalé bydliště. Z asi čtyřiceti handicapovaných čeká na nové umístění posledních deset lidí. Mirga má v plánu lůžka v přízemí, kde měl nemocné lidi důchodového věku, opět zaplnit, tentokrát rodinami s dětmi. „Do budoucna dám možnost přerovským klientům, kteří tady mají trvalé bydliště,“ řekl Mirga.

Například desetičlenná rodina Kateřiny Olahové žije na ubytovně asi dva roky. Dříve bydlela v domě bez elektřiny a vody. Byt nesehnala. „Hrozilo mi odebrání dětí. A žádná jiná ubytovna mne s tolika dětmi nechtěla vzít,“ říká klientka. Za dva pokoje platí rodina deset tisíc korun. Sedm tisíc hradí z doplatku na bydlení. O ten by teď ale mohla přijít. „Od května by měly být doplatky na bydlení vydávány pouze se souhlasem obce,“ potvrdil mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Petr Habán.

Nezaměstnaný v ubytovně
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Kraj: Novela zákona by mohla mohla rozšířit počty bezdomovců

Obce zatím přesně nevědí, jak budou postupovat. „Bude to v kompetenci rady města. Těžko říci, jak kritéria nastavit. Jedním z nich by mohl být trvalý pobyt ve městě,“ uvedla vedoucí oddělení sociální prevence v Přerově Marta Šintáková.

A právě Oláhovi by mohli o doplatek přijít, protože mají trvalé bydliště v Olomouci. Změnit by se měla i výše této dávky. Místo na počet lidí v bytě se bude počítat z obývané plochy. „Obáváme se, že tato novela zákona o hmotné nouzi by mohla přinést zvýšenou míru bezdomovectví,“ řekl vedoucí oddělení sociální pomoci Olomouckého kraje Zbyněk Vočka.

Pavel Mirga: S ubytovnou rozhodně neskončím

Pavel Mirga se o své podnikání nebojí. „Někteří asi doplatek dostanou, jiní ne. Mám tady ale i nájemníky, kteří si platí nájemné sami. S ubytovnou rozhodně neskončím,“ řekl podnikatel. Za poskytování nelegální sociální služby mu hrozí až milionová pokuta. Krajský úřad s ním zahájil správní řízení. Provoz takzvaného lazaretu se rozhodl ukončit po kritice, kterou rozpoutala senátorka Jitka Seitlová. Upozornila na otřesné hygienické podmínky a nedostatečnou stravu, kterou většinou nemohoucím lidem Mirga poskytoval. Reagoval tak, že nemocným neprodloužil smlouvy na březen. Většina získala přednostně místa v domovech pro seniory v Brně, Ostravě a v dalších městech.

Lůžka po seniorech v přerovské ubytovně nezůstanou prázdná (zdroj: ČT24)