Obce si oblíbily zpomalovací semafory, policie je chce omezit

Jihlava - Policisté chtějí omezit rychlý nárůst zpomalovacích semaforů v obcích. Vesnice často využívají dotace a budují semafory, které mají zpomalit příliš rychlé řidiče. Třeba na Vysočině je jich nyní téměř 30 a další žádosti úředníci posuzují. Policisté proto budou nově povolovat světla podle přísnějších kritérií.

Okříšky mají školu hned vedle hlavní silnice spojující Jihlavu a Třebíč. Denně tudy projede až 4,5 tisíce aut. Dopravu sice přibržďují informační radary, mnohé řidiče to ale nezpomalí. Během natáčení České televize se na silnici dokonce stala dopravní nehoda. Kamion nestihl včas zabrzdit a narazil do odbočujícího auta před sebou.

Střetu by přitom teoreticky mohl zabránit právě zpomalovací semafor. Obec by si ho přála, ale nemá peníze.„ Stojí 800 až 900 tisíc korun. I když je tam dotace z kraje 300 tisíc, tak půl milionu je pro nás pořád hodně,“ uvedl starosta Zdeněk Ryšavý.

V Havlíčkově Brodě za semafor naopak nic platit nemuseli. Zpomalovací nebo jinak řečeno inteligentní semafor dostali od kraje zadarmo, aby zabezpečili průtah městem po tragické nehodě školáka na přechodu. „Svítí červená a teprve, když se auto dostane k blízkosti semaforu, tak vyhodnotí jeho rychlost. Pokud jel dobře, tak ho na zelenou pustí dál,“ popisuje fungování semaforu radní pro oblast dopravy Libor Honzárek. Docílit pomalé jízdy všech řidičů se ale stejně ne vždy podaří. Rychlejší auto může projet semafor na zelenou v závěsu za pomalejším.

Policie nyní hodlá velký rozmach zpomalovacích semaforů omezit. Nově je chce povolit jen tam, kde budou fungovat spolu s přechodem pro chodce.

Policie chce omezit zpomalovací semafory v obcích (zdroj: ČT24)