Vyšetřování vražd v Egyptě je složité. Obviněný Kramný je už rok ve vazbě

Ostrava - Petr Kramný, kterého stíhá policie za vraždu své manželky a dcery v Egyptě, je už rok ve vyšetřovací vazbě. Vinu odmítá a už čtyřikrát neúspěšně požádal o propuštění z vazby. Krajský soud bude rozhodovat o poslední stížnosti. Ve vazbě může být obviněný už pouze čtyři měsíce. Do té doby by měl být obžalován, nebo zproštěn obvinění.

Případ je od začátku komplikovaný a ztěžuje ho mimo jiné komunikace s Egyptem, kde mladá žena a její osmiletá dcera v červenci 2013 během společné dovolené v Hurghadě zemřely.

Špatná komunikace s Egyptem

Vyšetřovatelé, kteří Kramného podezřívají, že ženu a dítě zabil elektrickým proudem, narážejí na nedostatek důkazů. Stěžejní je pitva, kterou mohli nechat udělat v Česku až čtyři týdny po smrti obětí. Ta prokázala, že je zabil elektrický proud. Kriminalisté se ale zřejmě vůbec nedostali na místo činu. Dozorující státní zástupce Vít Legerský informoval loni v květnu, že Česko požádalo Egypt o právní pomoc a umožnění přístupu do hotelového pokoje, kde rodina bydlela. Policisté tam chtěli najít další důkazy a prozkoumat mimo jiné elektrické rozvody. Naposledy na podzim ale Legerský potvrdil MF DNES, že Egypt vůbec nereaguje. V současné době odmítá vyšetřování jakkoliv komentovat. „Případ je příliš medializovaný,“ zdůvodňuje to.

Petr Kramný
Zdroj: ČT24

Kramný po smrti ženy a dcery tvrdil, že se všichni tři otrávili nějakým jídlem. Měli prý střevní a žaludeční potíže, pouze on to přežil. Ředitel tamní nemocnice později řekl, že Češky měly rozleptané žaludky silným jedem. Egyptské úřady Kramného také podezřívaly a tři měsíce ho nepustily ze země. Tamní policie ale nakonec případ odložila a povolila mu návrat domů. Po čtyřech měsících ho česká policie obvinila z dvojnásobné vraždy a soud ho vzal do vazby. Vraždu měl spáchat elektrickým proudem. Otravu jako příčinu smrti čeští patologové vyloučili. Vyšetřování nadále pokračuje.

Kramný trvá na nevině a žádá svobodu

Petr Kramný trvá na své nevině. Jeho advokátka tvrdí, že policie proti němu nemá žádné relevantní důkazy. Okresní soud v Karviné už čtyřikrát řešil jeho žádost o propuštění z vazby. Poslední žádost zamítl minulý týden a obviněný si tak jako v předchozích případech podal stížnost k nadřízenému soudu. O té zatím krajský soud nerozhodl. „Důvody předchozích zamítavých rozhodnutí byly obavy, že by se obviněný mohl vyhýbat trestnímu řízení nebo uprchnout,“ řekl mluvčí Krajského soudu v Ostravě Dalibor Zecha.