Skiareál na Červenohorském sedle už nebude dělit frekventovaná silnice

Červenohorské sedlo – Bezpečněji se budou moci cítit lyžaři v Jeseníkách, konkrétně na Červenohorském sedle. Olomoucký kraj se totiž rozhodl postavit přes frekventovanou cestu, která jedno z nejznámějších českých lyžařských středisek rozděluje, most. Zaplatí za něj 16 milionů korun a stavět se začne už na jaře. V minulosti na Červenohorském sedle došlo k několika závažným nehodám, dokonce i jedné smrtelné.

Červenohorské sedlo je jedno z největších a nekrásnějších lyžařských středisek na Moravě. Celkem 7 sjezdovek od sebe rozděluje frekventovaná cesta, která spojuje Jeseník s vnitrozemím, a denně po ní projedou desetitisíce aut. „Silnice je v zatáčce a v případě, že je mlha, je na ní viditelnost minimální,“ řekl náčelník horské služby Michal Klimeš. „Přestože je tu pro auta snížená rychlost, většina z nich omezení nedodržuje,“ dodal.

Riskantní je přejezd cesty také pro horské záchranáře. Zvlášť, když na saních za sebou vezou zraněné ze sjezdovek. Stavbu mostu vítají také místní vlekaři. Nebudou už prý tak muset platit desetitisíce silničářům za to, že jim jejich rolby ničí silnici.

Olomoucký kraj nyní vyslechl naléhání starostů okolních obcí a rozhodl se kritický úsek přemostit. Stavět se má začít už na jaře. Stavět se bude současně s rekonstrukcí jižní strany Červenohorského sedla, kterou silničáři zahájili loni na podzim. V letošním roce začnou s betonovými patkami a přípravou na mostovku. Za nový most kraj zaplatí 16 milionů korun.

Kraj postaví most na Červenohorském sedle (zdroj: ČT24)