Dokončení dálnice do Drážďan by mohl ohrozit další sesuv

Lovosice – Stát asi bude muset dát další stamiliony na zajištění svahu, který předloni zavalil 250 metrů dálnice D8, píše server Aktuálně.cz. Geologové podle něj zjistili, že se posouvají další zhruba čtyři kilometry stráně a hrozí sesunutím. Samotná sanace sesuvu zřejmě bude stát přes půl miliardy korun, na kolik přijdou opatření na dalších čtyřech kilometrech dálnice, zatím není jasné.

Obří sesuv, který loni v červnu zavalil 250 metrů právě dokončené dálnice D8 u Lovosic, není zdaleka tím největším problémem již roky odkládané trati přes České středohoří. Geologové zjistili, že se pomalu posouvají zhruba čtyři kilometry svahu, který tlačí na dálnici. Jejich sanace vyjde na další nejméně stamiliony korun.

Půda se na dálnici a na sousední železniční trať Lovosice–Teplice a část kamenolomu Dobkovičky sesunula 7. června 2013 po vydatných deštích. Geologický průzkum proběhl u Litochovic loni na jaře. V září odmítl ústecký hejtman vyhlásit stav nebezpečí, který by ministerstvu usnadnil přímé zadání zakázky.

Sesutá půda na dálnici D8 u Litochovic
Zdroj: ČT24/ČTK

Dálniční spojení Prahy a Drážďan dlouhodobě představuje neuralgický bod tuzemské dopravní sítě. Stavbu roky blokovaly spory s ekologickými sdruženími, protože projekt vedl dopravní tepnu napříč chráněnou krajinnou oblastí České středohoří.

Na sporném území začaly stavební práce až předloni. Záměr dokončit dálnici co nejrychleji ale v červnu 2013 zhatily vydatné deště, po kterých se sesunula půda na dálnici a také sousední železniční trať (Lovosice–Teplice) a část kamenolomu Dobkovičky. Samotné místo, kde k sesuvu došlo, přitom bylo již téměř hotové a čekalo jen na dokončení celé stavby.