Policie vyklidila usedlost Cibulka, čtyři squattery sundavala z věže

Praha - Ve zchátralé usedlosti Cibulka v pražských Košířích zasahovala od rána policie. Většina lidí odešla z areálu dobrovolně, asi desítka squatterů ale odmítla i po výzvách budovu opustit a několik jich vylezlo na věž domu. Před polednem policie poslední čtyři squattery z věže sundala, tři z nich museli být převezeni s lehkými zraněními do nemocnice. V poutech skončilo 10 lidí, na dvůr během zákroku policie nikoho nepustila. Majitel nemovitosti Oldřich Vaníček podal na squattery v úterý trestní oznámení. V pondělí do budovy poslal dělníky, kteří začali dům vyklízet a mají zahájit stavební práce. Squatterům dal čas na opuštění objektu do dneška.

„Podle našich informací by mělo nemovitost neoprávněně bez souhlasu majitele obývat 50 až 70 osob. Proto jsme od rána na místě a situaci se snažíme prioritně řešit s policisty z antikonfliktního týmu. Přítomni jsou samozřejmě i policisté speciální pořádkové jednotky,“ řekl ráno ČT policejní mluvčí Tomáš Hulan. Jedna ze squatterek uvedla, že na dvoře usedlosti byla zhruba stovka těžkooděnců a vodní dělo.

Majitel budovy Oldřich Vaníček v telefonickém rozhovoru ze zahraničí ČTK řekl, že se situaci snažil řešit smírem, nabízel dokonce obyvatelům odvoz věcí a náhradní ubytování, ale bez úspěchu. Čas na vyklizení usedlosti dal squatterům do středy, někteří ale odejít odmítli. „Měl by na nás nejprve podat žalobu na vyklizení,“ uvedla v pondělí squatterka Ema. Podle ní bez podané žaloby policie už jednou odmítla na Cibulce zasáhnout. „Je to pro mě velice nepříjemná situace, pevně jsem věřil v dohodu. V úterý se ale do budovy nahrnulo dalších 50 lidí,“ odůvodnil Vaníček podání trestního oznámení.

Pražští politici budou žádat detaily k zásahu

Pražští politici budou k zásahu policie žádat podrobnosti. Podle náměstka Matěje Stropnického (Trojkoalice/SZ) má spor řešit soud, ne policie. Navíc podle něj panují pochybnosti ohledně přiměřenosti zásahu. Vyzval proto policii, aby zveřejnila záznam z akce. Záchranáři podle něj převezli do nemocnice tři zraněné squattery. Praha 5 chce podle místostarosty Prahy 5 Lukáše Budína jmenovat speciální komisi, která by měla řešit budoucnost usedlosti. „Samozřejmě bude záležet na vlastníkovi, zda to bude chtít. My jsme připraveni s tím pomoci a záleží nám na tom, aby Cibulka nespadla a byla opravena,“ dodal. Radnice podle Budína bude od policie také chtít vědět podrobnosti k zásahu včetně toho, na kolik akce vyšla.

Usedlost Cibulka je od roku 1958 kulturní památkou a majitel musí zajistit, aby se stav budov nezhoršoval. Zdi jsou ale rozbořené, střecha propadlá a omítky opadané. Vaníček teď tvrdí, že chce Cibulku opravit. Squatteři ale chtěli zůstat v areálu i po dobu rekonstrukce. „Chceme zahájit stavební práce. Jejich (squatterů) představa je nesmyslná, to si žádná firma nevezme na zodpovědnost… Chtějí na rekonstrukci prý dohlížet, ale to mohou i zvenčí,“ poznamenal majitel. V usedlosti chce prý vybudovat „kvalitní zařízení pro seniory“. Na přestavbě je ochoten spolupracovat s radnicí i magistrátem.

Squatteři se nastěhovali do Cibulky před osmi lety a v objektu se souhlasem majitele pořádali kulturní projekty. V listopadu 2008 zde ale propukl fyzický konflikt mezi obyvateli domu a policií, která objekt prohledávala při pátrání po pachateli loupežného přepadení. Byli přitom zraněni tři policisté a čtyři squatteři byli obviněni z útoku na veřejného činitele. Majitel usedlosti se pak od squatterů odvrátil.

Squatteři znovu objekt obsadili v roce 2012, policie je ale opět vystěhovala. Po dalších jednáních uzavřeli aktivisté s majitelem Cibulky smlouvu, za jakých podmínek zde mohou zůstat. Jedna obyvatelka squattu popsala, že pomáhali vykonávat dílčí práce, které nařizuje Národní památkový ústav. Ke konci letošního března ale Vaníček smlouvu squatterům vypověděl. „Co se mi velmi nelíbilo, že nebyly dodržovány podmínky, že tady má být maximálně deset lidí - a jsou tady bez souhlasu pořádány party padesáti, šedesáti lidí,“ řekl majitel už dříve České televizi. Reakci squatterů si můžete přečít zde.

Vaníček má teď v plánu budovy zrekonstruovat. Pokud získá všechna potřebná povolení, mohla by jednou středověká usedlost vypadat jako na modelu, který už má majitel k dispozici.

Policie naposledy zasahovala proti squatterům na pražském Žižkově, kde aktivisté nelegálně obsadili vybydlenou budovu někdejší polikliniky. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se poté setkal s lidmi z iniciativy Klinika a se zástupci policie. Po schůzce slíbil, že vytvoří pracovní skupinu, která se bude problematikou squattingu zabývat. Podle Chovance by se mělo posoudit především to, zda by nemělo zásahu policie předcházet standardní správní řízení. „Praha a ostatní města by chtěla, aby tady nebyla chátrající torza, na druhou stranu nelze tolerovat, aby tam mohl kdokoliv vstoupit a objekt obsadit,“ dodal.

Historie usedlosti Cibulka

Usedlost Cibulka (původně množné číslo, tedy na Cibulkách) se nachází v Praze 5, v části zvané Košíře. Svou nynější podobu empírového zámečku získala v první třetině 19. století. Celý komplex je tvořen hlavní budovou, hospodářskými budovami a stájemi. V přilehlém, romanticky upraveném areálu se nachází řada cenných děl od významných pražských umělců počátku 19. století.

Cibulka mají velmi bohatou historii, která se datuje již od 14. století. Významným přelomem se stal rok 1817, kdy se novým majitelem stal poslední pasovský kníže-biskup Leopold Leonhard Raymund Reichsgraf Joseph Thun-Hohenstein, který se rozhodl pro radikální přestavbu celého areálu. Po jeho smrti však Cibulka vyhořela, postupně začala chátrat a upadla v zapomnění.

Komplex budov usedlosti je v soukromých rukou. Praha 5 vlastní pouze přilehlý areál, který začala v minulých letech revitalizovat.