Zeman se v Hradci postavil za hospice a proti devalvaci koruny

Hradec Králové – Prezident Miloš Zeman ve středu během své návštěvy Královéhradeckého kraje mluvil o tom, aby nejen v regionu, ale i v celém Česku přibylo hospiců. Toto téma hodlá český prezident otevřít i při své návštěvě Vatikánu. Při diskusi se zastupiteli Zeman nečekaně uvedl, že se v Hradci Králové sídlící polní nemocnice zřejmě na nějakou dobu přesune na misi do Jordánska. Poté prezident odjel na Rychnovsko, kde i přenocuje.

Zeman se v Hradci postavil za hospice a proti devalvaci koruny (zdroj: ČT24)

Prezidenta v Hradci Králové přivítali handicapovaní zaměstnanci místního bistra, v sále krajského úřadu pak krajští zastupitelé a starostové obcí. Došlo také na předávání darů. Zatímco Miloš Zeman od hejtmana Lubomíra France dostal první vydání knihy Babička z roku 1885, hejtmanovi dal prezident lampu. Prý aby mohl dlouho do noci pracovat. Pak přišel Miloš Zeman s překvapující informací. Oznámil, že se v Hradci Králové sídlící polní nemocnice zřejmě na nějakou dobu přesune na misi do Jordánska.

Zeman: Církev by měla zřídit více hospiců

Prezident Miloš Zeman chce při plánovaném setkání s papežem mluvit o tom, aby katolická církev část peněz z restitucí použila na zřízení hospiců, řekl při setkání se členy královéhradeckého zastupitelstva. Prezident by se měl s papežem Františkem ve Vatikánu setkat v dubnu. Zeman označil svůj zájem o hospice, o kterých často mluví, za své „hobby“.

„Pokud jste někdo navštívili léčebnu dlouhodobě nemocných, tak víte, že tam odkládají své staré příbuzné jako vyřazenou ledničku, nikdo se o ně nestará, zatímco hospice jsou příkladem humanitárního odchodu ze života,“ řekl prezident. Poznamenal, že věří, že v Královéhradeckém kraji budou zřízeny i další hospice vedle Červeného Kostelce, který v minulosti navštívil. Do něj se v pátek zajede podívat prezidentova choť Ivana. S kardinálem Dominikem Dukou se Zeman prý dohodl, že část prostředků, které církev získala z restitucí, bude věnována právě na hospice.

Zeman na návštěvě hospicu v Červeném Kostelci
Zdroj: David Taneček/ČTK

Zeman: Do bankovní rady ČNB nejmenuji nikoho, kdo podporuje intervence

Prezident Zeman při jmenování nových členů bankovní rady ČNB nebude jmenovat lidi podporující devalvaci koruny. V radě chce mít lidi podporující vstup ČR do eurozóny, oznámil prezident v diskusi se zastupiteli. Zeman ČNB za devalvaci koruny dlouhodobě kritizuje, což učinil i dnes v Hradci Králové. Do konce svého mandátu bude Zeman ještě jmenovat čtyři ze sedmi členů rady ČNB, a to včetně guvernéra. „Naštěstí prezident jmenuje členy bankovní rady a v roce 2016 může jmenovat i nového guvernéra centrální banky. A já udělám vše pro to, aby v této ctihodné instituci napříště seděli lidé, kteří nebudou dělat zbytečné experimenty s českou ekonomikou a kteří budou podporovat vstup ČR do eurozóny, což je věc, kterou si přeje velká většina našich podnikatelů,“ řekl Zeman.

Odpoledne prezident Zeman navštívil šestou a sedmou vojenskou polní nemocnici v Hradci Králové. Z Hradce pak Miloš Zeman odjel do Dobrušky.