Prohlášení rady Prahy řeší reklamu či emise, opencard nikoli

Praha - Programové prohlášení pražské rady se velkým pražským tématům, jako jsou tunel Blanka nebo městský okruh, věnuje jen obecně, opencard nezmiňuje vůbec. Naopak obsahuje několik konkrétních bodů, které v koaliční smlouvě nebyly: například mapu reklamy či zavedení nízkoemisní zóny.

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) v úterý uvedla, že dokument body z koaliční smlouvy jen detailněji rozepisuje. Prohlášení chce rada ve čtvrtek předložit zastupitelům, kteří se na jednání budou zabývat také rozpočtem pro letošní rok.

Prohlášení sice slibuje plné zprovoznění tunelového systému Blanka od Strahovského tunelu po Pelc-Tyrolku, neřeší ale dopady na dopravu a obyvatele. Opencard není zmíněna vůbec, v oblasti informatiky se chce koalice zaměřit na „optimalizaci nákladů na celý životní cyklus služeb“.

Tunel Blanka
Zdroj: ČT24

Už v koaliční smlouvě se ANO, ČSSD a Trojkoalice (KDU-ČSL, Starostové a nezávislí a Strana zelených) zavázali kromě obecných formulací k několika konkrétním krokům. Patří mezi ně například stavba metra D, nulová tolerance hazardu, zvýšení pravomocí městských částí včetně možnosti regulace developerských projektů, povinné finanční odvody developerů nebo zlevnění ročního jízdného v MHD.

Některá témata, která obsahuje dohoda o programové shodě, se do prohlášení nedostala. Chybí například prodloužení víkendového provozu metra nebo transformace divadel. Tramvajové spojení Hlavního nádraží a Vinohrad nahradila obecná formulace o výstavbě nových tratí. Z konkrétních kroků přibyl oproti koaliční smlouvě například Centrální registr oprav a výstavby, který má zajistit efektivnější koordinaci stavebních prací, nebo mapa nynějších reklamních ploch, včetně jejich vlastníků.

Dokument uvádí konkrétní místa, kde lze čekat změnu

Dokument naopak zmiňuje konkrétní místa, jejichž osud bude Praha řešit. Kromě nákladového nádraží Žižkov půjde také o Smíchovské nádraží, Palmovku, dotvoření Vítězného náměstí v Dejvicích, mimoúrovňová křížení Kbelské ulice s Kolbenovou a Poděbradskou ve Vysočanech nebo veřejnou soutěž na oblast Holešovice-Bubny. Rada chce také zahájit rekonstrukci holešovického výstaviště, Divadla pod Palmovkou nebo Šlechtovy restaurace ve Stromovce. Úpravou má projít také spodní část Václavského náměstí, koalice chce také oživit Hradčanské náměstí. Rada se chce zasadit o modernizaci železnice na Kladno, která by sloužila jako spojení s letištěm, a podpoří nejprůchodnější variantu silničního okruhu.

Rada schválila znění programového prohlášení v úterý, čtvrt roku po podpisu koaliční smlouvy. Koalice už utrpěla i první trhliny, náměstka primátorky Matěje Stropnického (Trojkoalice) viní ANO a ČSSD z porušení koaliční smlouvy, protože nehlasoval pro koaliční návrh na řešení svozu odpadu. Vyvolaly proto dohodovací řízení, které může vést k jednostrannému vypovězení smlouvy. Koalice má v 65členném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 33 hlasů. Při hlasování zachránila koalici nezařazená zastupitelka Monika Krobová Hášová, která v prosinci loňského roku opustila klub TOP 09.

Zastupitelé se ve čtvrtek budou zabývat také návrhem letošního rozpočtu. Praha bude mít na investice 11,2 miliardy korun, tedy zhruba stejně jako loni. Z toho tvoří asi tři miliardy převod nevyčerpaných prostředků z loňského roku. Město počítá s celkovými výdaji zhruba 56,3 miliardy korun a příjmy 42,101 miliardy. Schodek mezi příjmy a výdaji pokryje příspěvek od státu. Loni Praha hospodařila s příjmy a výdaji téměř 50 miliard korun.