Další klienti z přerovské ubytovny dorazili do Brna

Brno – Dalších pět klientů z přerovské ubytovny provozovatele Pavla Mirgy dorazilo do Brna. Na neodpovídající podmínky v lazaretu nedávno upozornila senátorka Jitka Seitlová. Ubytovnu od té doby prověřují úřady i policie, na konci února by se měla zavřít. Podle ministerstva je v celé republice přes čtyřicet zařízení, která poskytují sociální služby bez registrace.

Sanitky dnes do brněnské Nemocnice Milosrdných bratří dovezly pět nemocných z Přerova. Brněnskému magistrátu se z přerovské ubytovny podařilo dostat i s nově příchozími už 13 lidí. Všichni mířili nejprve do nemocnice, kde je vyšetřili lékaři. „Musím říct, že zdravotně jsou na tom jako ti předešlí: jsou hygienicky zanedbaní, relativně hladoví, nervózní, neví, co s nimi bude. Prostě nejsou ve zcela dobrém stavu,“ uvedl náměstek pro lékařskou péči Nemocnice Milosrdných bratří Vladimír Ludka.

V přerovské ubytovně žil i šestašedesátiletý Miloslav Vrána. „Nebylo tam vůbec nic. Měl jsem u postele takovej kastlík. Pak malovali, tak ho vynesli a už jsem ho neměl, měl jsem u postele židli,“ popsal Miroslav Vrána pokoj, který sdílel s dalšími třemi spolunocležníky. „Celý den jsem seděl nebo ležel na posteli, nebyla tam televize ani žádný jiný program. Většinou jsme byli sami,“ vzpomněl bývalý klient.

Na ubytovnu Pavla Mirgy v Dluhonské ulici v Přerově nedávno upozornila senátorka Jitka Seitlová. Uvedla, že vážně nemocní lidé odkázaní na cizí pomoc tam žijí v otřesných až nelidských podmínkách, trpí nedostatkem jídla a hygieny. Poté, co se o ubytovnu začaly intenzivně zajímat úřady, majitel oznámil, že ubytovaným neprodlouží na další měsíc smlouvy. Nyní již úřady dohlížejí na to, aby tam po zbytek pobytu netrpěli. Město jim zajistilo kvalitní stravu, sociální pracovnice denně kontrolují, jestli dostávají léky.

Sociální pracovníci také postupně klienty z ubytovny odváží do jiných zařízení. Majitel přerovské ubytovny ale na jejich místo hned nastěhuje jiné. „To, že stěhujeme tyto lidi do jiných ubytovacích zařízení a pan Mirga nám sem de facto pod rukama zase stěhuje zpátky jiné lidi, je sice nemorální, nicméně není to na hranici zákona. My můžeme jenom bezmocně přihlížet jeho podnikatelskému záměru,“ povzdechla si mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová.

Provozovatel ubytovny mezitím začal řešit problémy s úředníky. Hrozí mu milionová pokuta za to, že neměl příslušná oprávnění pro provoz sociálních služeb. I kvůli tomu se rozhodl ke konci února ubytovnu zavřít. Pavel Mirga dostal pokutu už v minulosti, sankci 30 tisíc korun z roku 2013 ale ještě stále nezaplatil.