Ve skladu ve Slatině jsou prý stovky tun munice i semtex

Pardubice – V muničním skladu firmy Multiagro ve Slatině u Vysokého Mýta jsou stovky tun munice, včetně nelegálně uloženého semtexu, povolení má firma pouze na šest tun. Uvedl to hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). Majitel skladu přitom dosud odmítal, že by  semtex vůbec uskladňoval. Podle ministra vnitra nicméně sklad vážné nebezpečí nepředstavuje.

Policie zahájila prohlídku skladu v pátek: „Policie zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání nedovoleného ozbrojování. Je tu možnost odnětí svobody až na pět let,“ řekla policejní mluvčí Markéta Janovská.

Podle hejtmana má firma povolení skladovat munici ve dvou malých objektech. Jenže materiál je uložen v dalších zhruba deseti budovách – odhadem jsou ho v areálu stovky tun. Místo přitom ani není oplocené – dříve to býval zemědělský areál. „Semtex je tam nelegálně, našlo se tam devět palet. Budeme trvat na tom, aby sklad byl vyklizen,“ prohlásil hejtman Netolický. 

Jednatel firmy Rudolf Martin dosud uváděl, že ve skladu je zhruba 50 tisíc ručních palných zbraní, deset milionů kusů pěchotní munice, 100 tisíc ručních granátů a 6 000 pancéřovek. Na stránkách společnosti Zelený sport, která Martinovi rovněž patří a obchoduje se zbraněmi, se proti všemu důrazně ohrazuje. „Samozřejmě s tím semtexem je to úplný blábol, s výbušninami neobchodujeme. Pokud si volení zástupci myslí, že jsou vrchností, které se neodmlouvá a má dědičný nárok na slepou poslušnost, tak se hluboce mýlí,“ uvedl už v pátek jednatel na stránkách firmy.  

„Samozřejmě teď může tvrdit, že semtex není jeho. Jako to udělal s dělem z druhé světové války. Když policie pokračovala dál v kontrole jiných budov, rozřezal je,“ uvedl hejtman. Semtex mu dnes kontroloři ukázali. „Byl uložený v bývalém kravíně,“ dodal hejtman. Bezpečnostní radu kraje zatím svolávat nechce, řekl po odpolední prohlídce areálu. Podle něj je potřeba práce lidí v terénu a ne se zdržovat debatami na hejtmanství.

Naopak starosta Vysokého Mýta František Jiraský dnes svolal bezpečnostní radu obce s rozšířenou působností hlavně proto, že se snaží situaci zklidnit. „Není důvod k panice, munice není nejspíš uskladněná v rozporu s doporučeními, tedy mimo originální balení. Je to prostě v objektech, kde to asi zřejmě nemá co dělat a je toho víc, než by mělo být,“ uvedl Jiraský.  

Podle mluvčího policejního prezidia Jozefa Bocána zatím nelze odhadnout délku trvání kontroly skladu, nejspíš však potrvá v řádech týdnů. „O případném vyklizení skladu je nyní předčasné spekulovat. Aktuálně zde nehrozí žádné bezprostřední nebezpečí a areál je střežen policisty,“ uvedl mluvčí. Na případné kontroly skladu v minulosti se prý vztahuje povinnost mlčenlivosti, proto se k nim nemohl vyjádřit. 

Ministr Chovanec po dnešním jednání vlády připustil, že nynější kontroly objevily problémy i v jiných skladech munice v Česku. Většinou se podle něj jedná o menší problémy technického rázu. „Na některých místech se našly i rozsáhlejší, závažnější problémy, které v současné době posuzuje Policie České republiky, zda byla naplněna podstata trestného činu,“ uvedl bez dalších podrobností.

Areál spolu s policií v pátek ohledal i Báňský úřad: „Úřad dozoruje výbušniny. Aby se mohlo určit, co je výbušnina, střelivo a co munice, zúčastnili se ohledání místa naši tři inspektoři. Analogicky na případu Vrbětic to nebude poprvé ani naposledy, záleží na postupu odebírání a překládání materiálu,“ uvedl mluvčí úřadu Bohuslav Machek. Stavební úřad ve Vysokém Mýtě chce vyčkat na šetření úředníků krajského úřadu, kteří dnes jeli na místo.

„Co se týče nebezpečnosti, tak nová kauza Vrbětice nehrozí. Ať už se jedná o průmyslové trhaviny, v médiích se hovoří o semtexu, nebo o munici, tak ani jedno ani druhé samo od sebe vybouchnout nemůže. Tím pádem ani samo od sebe nemůže ohrozit okolí. Jiný problém by byl, kdyby došlo k požáru – a ten potom způsobil výbuch, nebo kdyby někdo záměrně výbuch způsobil,“ vysvětloval ve Studiu ČT24 odborník na výbušniny Jiří Petříček.

Obchod se zbraněmi Zelený sport nedávno použil v reklamě na kalašnikov snímek ze skutečné popravy britského humanitárního pracovníka islámskými radikály. Pokud obchod porušil zákon, může firma dostat až dvoumilionovou pokutu.