Skončí na ulici kvůli dluhům sousedů?

Ústecký kraj - V Ústeckém kraji přibývá domů, kterým hrozí bankrot. Lidé si tam koupili byty, řádně platí účty, a přesto mohou skončit na ulici. V regionu se to týká odhadem až stovek rodin. Hospodaření společenství vlastníků, která domy spravují, totiž táhnou k zemi spekulanti. Ti v domech skupují byty a pronajímají je hlavně sociálně slabým. Spekulanti přitom ale často neplatí poplatky na energie a další náklady nutné pro chod domu. A přestože byznysu s chudobou měla zamezit novela zákona o hmotné nouzi, ukazuje se, že spekulanti našli i v tomto zákoně mezeru. Ministerstvo práce a sociálních věcí řešení zatím nemá.

Na jednom domě v Jirkově na Chomutovsku už ze zoufalství vyvěsili z balkonu transparent, který na neplatiče upozornuje. Na chodbě je vylepený seznam dlužníků. Dům má na účtu podle správců jen 5 000 korun. Lidé nedostali zpátky třeba přeplatky už za dva roky. A stejný problém má v Jirkově až 20 dalších domů.

Oslovení zástupci společenství vlastníků jednotek vyčíslili dluhy ve svých domech - v jednom případě to je 621 000 korun, ve druhém případě přes 100 000 korun. U druhého domu jde přitom o 2 investory, kteří tam mají 3 byty.

Za zákona musí jednotliví majitelé bytů vytvořit takzvané společenství vlastníků jednotek.  Dohromady jako dům pak platí za vodu, někdy za teplo, také za údržbu společných prostor. Pokud jeden z majitelů nezaplatí, všichni ostatní se na něj musí složit, aby dům dál fungoval.

Jenomže z Jirkova obyvatelé odcházejí a uvolněné byty pak skupují lidé, kteří je dál často pronajímají sociálně slabým. Aby úřad práce vyplatil příspěvek na bydlení, musí nájemce doložit potvrzení majitele bytu, že peníze dostal. Zda pak vodu nebo teplo majitel skutečně zaplatil, ale už nezjišťuje.

Schema, kde vzniká dluh
Zdroj: ČT24

Mechanismus, na který poukazují zástupci společenství vlastníků jednotek, funguje takto: do domu se přistěhuje člověk, zpravidla sociálně slabý, který si pronajme od majitele byt. Na nájem získává peníze ze sociálních dávek, peníze odevzdává majiteli bytu. Majitel ale neplatí společenství vlastníků provozní poplatky. Společenství se pak dostává do platební neschopnosti, nemá na zálohy, nemá na zaplacení za elektřinu, za teplo, za teplou vodu. Společenství vlastníků se sice snaží dluhy vymáhat exekučně, ale trvá to velmi dlouho. Například u konkrétního domu z Jirkova s dluhem cca 600 tisíc se zatím podařilo vymoci jen asi 100 tisíc korun.

Jak říká jedna ze zástupkyň společenství vlastníků jednotek, situace jim velmi komplikuje život. Z domů se totiž stěhují pryč slušní lidé, kteří tam žili třeba 25 let a nebyli s nimi žádné problémy, veškeré poplatky řádně platili. Své byty ale raději prodávají, protože už chtějí mít klid, vše vzdali. Byty prodávají překupníkům, kteří využívají nízké ceny bytů. Společenství vlastníků nemá šanci do věci zasáhnout, neumožňuje mu to ani aktuální občanský zákoník. Jedinou možností je dlužníky stále dávat k soudu.

Přitom by podle oslovených zástupců společenství vlastníků bytových jednotek stačilo docela málo. Stačilo by, aby ministerstvo odsouhlasilo další podmínku pro vyplácení sociálních dávek. Tou by bylo dodat potvrzení od společenství vlastníků jednotek, které by dokládalo, že majitel bytu hradí poplatky, že vůči společenství nemá dluhy. Teprve na základě takového potvrzení by pak stát - dle návrhu zástupců společensví vlastníků z Jirkova - vyplácel dávky nájemníkům takových bytů. 

Oslovení majitelé bytů situaci komentovat nechtěli s tím, že dluhy řeší. Starosta Jirkova navrhuje, aby stát vypsal speciální dotace pro kritické případy a město za ně domy mohlo vykoupit. „Buď opravit a nabídnout k prodeji, a v případě, že je to v dezolátním stavu, tak zlikvidovat,“ řekl Radek Štejnar (ČSSD), starosta Jirkova.

Petr Habáň, mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí, uvedl, že se ministerstvo snažilo byznysu s chudobou zamezit novelou zákona o hmotné nouzi. „Nicméně, jak je vidět, tak se našla řada šíbrů, kteří dokázali najít v zákoně mezeru,“ řekl Petr Habáň, mluvčí ministerstva práce a sociálních.

Situaci by měl vyřešit až zákon o sociálním bydlení. Podle odhadu ministerstva začne platit nejdřív za dva roky.

Bankrot kvůli dluhům sousedů? (zdroj: ČT24)