Pod lavinou v Modrém dole zřejmě nikdo není

Pec pod Sněžkou - Záchranáři a členové krkonošské horské služby se vrátili na místo včerejšího pádu laviny v Krkonoších. V Modrém dole u Pece pod Sněžkou dopoledne pátrali po případných obětech sesuvu sněhu. Zatím nikdo pohřešovaný hlášen nebyl, spekulace o třech lidech v místě lavinového svahu v době pádu se nepotvrdily. Pravděpodobnost, že pod lavinou někdo zůstal, je velmi malá, uvedl pro ČT náčelník krkonošské horské služby Adolf Klepš.

„V současnosti jsou na místě lavinoví specialisté, kteří znovu procházejí, spíše ověřují výsledky včerejšího pátrání. Zatím se nepodařilo nalézt žádné známky pohybu lidí v době pádu laviny,“ konstatoval dopoledne Klepš.

Pátrací akci horské služby předcházely spekulace o pohybu tří lidí v místě sesuvu sněhové masy. Rozhovory se svědky ale podle Klepše ukázaly, že nikdo není schopen stoprocentně potvrdit, že někoho v lavinové dráze v době pádu opravdu viděli. Pátrání proto po poledni skončilo.

Podle odhadů byla lavina dlouhá zhruba přes kilometr, široká byla přes 200 metrů. Klepš považuje lavinu za výjimečnou co do délky, protože patří k jedné z nejdelších, která kdy v Krkonoších spadla. Lavina sjela do Modrého dolu z úbočí Studniční hory z lokality zvané Mapa republiky a masa sněhu se zastavila u boudy Děvín. V lokalitě Mapy republiky sníh každoročně vydrží nejdéle, nakonec tající sněhové pole získá podobu bývalého Československa. Když je zima bohatá na sníh, mocnost navátých sněhových vrstev tam dosahuje až 17 metrů.

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) dnes oznámila, že zimní tyčová cesta vedoucí z Modrého dolu k Výrovce je kvůli pádu laviny uzavřená. „Žádáme návštěvníky hor, aby nechodili v těchto dnech ani k samotnému čelu laviny a nekomplikovali tak práci záchranářů z Horské služby Krkonoše a jejich kolegů z dalších složek Integrovaného záchranného systému, včetně strážců KRNAP,“ uvedla náměstek ředitele Správy KRNAP Jakub Kašpar.

  • V Krkonoších platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály, na hřebenech leží 80 až 120 centimetrů sněhu. Dnes ráno bylo na hřebenech Krkonoš jasno, teplota se pohybovala tři stupně Celsia pod bodem mrazu.