Světoví umělci v rámci Festivalu světla rozzáří Plzeň

Plzeň - Plzeň příští týden doslova rozsvítí připravovaný Festival světla. Na řadě míst budou 20. a 21. února pro návštěvníky připravené světelné instalace či interaktivní sochy. Svá díla během festivalu představí domácí umělci jako David Černý, Jakub Nepraš nebo Rony Plesl, ale i zahraniční tvůrci například z Japonska, Irska nebo Německa. K vidění bude i světelné promítání, tzv. videomapping, na budově Západočeského muzea. Program připravuje Plzeň 2015 spolu s pražským festivalem Signal, který britský deník The Guardian zařadil mezi deset nejlepších evropských podobně zaměřených přehlídek.

„Festival světla je důležitou součástí jednoho z pilířů projektu Plzeň 2015 nazvaného Veřejný prostor. Díky umělcům se snažíme vidět známá místa doslova v novém světle a vytvořit si tak intenzivnější vztah k místu, kde žijeme,“ vysvětluje programový ředitel Plzně 2015 Jiří Sulženko. Osou festivalu bude Radbuza, konkrétně trasa mezi areálem DEPO2015 a pivovarem. Všechny instalace budou k vidění po oba dva dny, pátek i sobotu, od 18:00 do 23:30. Vstup je zdarma.

Deset instalací vytvořili umělci z Česka i ze světa

Instalací bude deset. Pět jich vytvořili umělci přímo pro Plzeň. Například v industriálním prostoru DEPO2015 představí Japonka Hiroko Matsushita projekt Stíny. Využívá při tom zpětné projekce na hedvábný papír. „Přetvářím stíny do trojrozměrných objektů,“ uvedla. Umělec David Černý znovu představí sochu Speedermana, měřící 3,8 metru a vážící 600 kilogramů. Poprvé ji lidé mohli spatřit loni na druhém ročníku festivalu Signal v Praze, který navštívilo 463 tisíc lidí.

Videosochu se zvukem a nalezenými objekty u pobřeží oceánu potom představuje instalace Jakuba Nepraše s názvem Transmitter. Návštěvníci ji najdou pod mostem Milénia. Další součástí bude například i interaktivní instalace z díla tří studentů spojující umění a kybernetiku. Instalace nazvaná Srdce bude zavěšená v prostoru a na okolí, hudbu a chování lidí bude reagovat pomocí světel a animace.

MRAK/Caitlind Brown & Wayne Garrett
Zdroj: SignalFestival/Luboš Wisniewski

Která místa Plzně festival promění?

Je mezi nimi prostor DEPO2015, Café Papírna, prostor pod mostem Milénia, hřiště u Radbuzy mezi depem a plovárnou, Korandův sbor, kostel Nanebevzetí Panny Marie, Západočeské muzeum, budova „mrakodrapu“ BCB, podchod Tyršovy ulice, Štruncovy sady, nádvoří Plzeňského Prazdroje a pivovarské sklepy Plzeňského Prazdroje, kam se návštěvníci budou moci podívat úplně poprvé v historii pivovaru.

Videomapping i dračí lodě, láká návštěvníky festival

Skupina architektů a designérů ze Štrasburku pak na míru historické budově Západočeského muzea připravuje tzv. videomapping neboli umělecké promítání. Součástí celého festivalu bude i doprovodný program zahrnující například taneční vystoupení, ohňovou show, průjezd dračích lodí či lampionový průvod. Pořadatelé odhadují návštěvnost na 10 tisíc lidí, náklady na celou akci dosáhly 1,8 milionu korun.