Německé kliniky lákají české pacienty

Plzeň/Weiden – Řada lidí začala využívat zdravotnickou péči v zemích Evropské unie, což jim umožňuje schválená Směrnice o právech pacientů. Ta platí od dubna 2014 a povoluje plánovanou zdravotnickou péči v zahraničí bez souhlasu zdravotní pojišťovny. Třeba německá klinika ve Weidenu dokonce láká české pacienty prostřednictvím billboardové kampaně v Plzni. Naopak na jihu Čech se daří českým zubařům získávat pacienty z Rakouska. Jejich zdravotní pojišťovny totiž zákroky proplácí bez ohledu na to, kde se nechají ošetřit.

Čtyři billboardy v Plzni nabízejí českým pacientům ve Weidenu třeba špičkové vybavení nebo nízké náklady. Stejně tak snadné překlenutí jazykové bariéry, díky českému zdravotnickému personálu se tam totiž snadno domluví.

Kvalitu zákroků považuje Štěpánka Šenkýřová, která na klinice ve Weidenu pracuje už čtyři roky, za srovnatelnou. Vyzdvihuje ale v Německu výrazně kratší čekací dobu třeba na vyšetření CT nebo magnetickou rezonanci. „Mě překvapil velmi dobrý přístup pomocného personálu v Německu. Jsou řádově někde jinde, než je obvyklé tady v Čechách,“ srovnává zase za pacienty Tomáš Peták z Chebu.

Ceny zákroků se liší

Pacient z Česka musí péči v cizině na místě zaplatit, zdravotní pojišťovna mu později finance vyrovná v té výši, jakou by účtovaly zdejší nemocnice. „V Německu se to pohybuje kolem dvaceti procent. Člověk tam zaplatí třeba sto eur, tak my mu budeme refundovat dvacet eur,“ upřesňuje mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Zdravotnická péče nezná hranice (zdroj: ČT24)

Ne vždy si ale čeští pacienti musejí připlácet, některé zákroky jsou totiž u sousedů výrazně levnější. „Například v oblasti kardiologie jsme levnější než v České republice,“ říká projektový manažer kliniky v Nordoberpflatzu Christian Schneider. Naopak endoprotézy vyjdou výrazně levněji zase u nás. Třeba výměna kyčelního kloubu přijde v Česku na něco málo přes 54 tisíc, zatímco německá klinika si účtuje v přepočtu 266 tisíc korun.

Na jih Čech zas jezdí cizinci k českým zubařům

Opačná situace panuje v česko-rakouském příhraničí. Zubní klinika Václava Brůny v Dolním Dvořišti léčí zahraniční pacienty už přes dvacet let. Rukama tu specialistům na chrup prošlo už 20 tisíc pacientů z Německa a především Rakouska. Zaměřují se tu na implantáty, můstky a korunky. Rakouské pojišťovny je svým občanům neplatí, i přesto si sem najdou cestu kvůli slibované kvalitě i zhruba o třetinu nižší ceně.