Horská služba varuje, nechoďte na hřebeny Krkonoš

Horská služba v Krkonoších dnes kvůli počasí nedoporučuje hřebenové túry. V nejvyšších partiích Krkonoš je mlha, fouká silný vítr a přes noc napadlo zhruba deset centimetrů sněhu. V Krkonoších i nadále trvá třetí stupeň lavinového nebezpečí.

Například na Luční boudě ve výšce 1 415 metrů nad mořem bylo dnes v sedm ráno devět stupňů Celsia pod bodem mrazu, viditelnost byla kvůli mlze pouze 10 až 50 metrů, sněžilo a foukal nárazový vítr. Na Luční boudě leží celkem 95 centimetrů sněhu. V krkonošských lavinových katastrech platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály.

Kvůli počasí se dnes ráno nerozjela ani v jednom ze dvou úseků lanová dráha z Pece pod Sněžkou na vrchol Sněžky. „Stojíme kvůli silnému nárazovému větru,“ řekl pracovník lanovky.

Lanovka na Sněžku
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

V Krkonoších stále platí 3. stupeň lavinového nebezpečí. Ten se vyhlašuje, když je sněhová pokrývka málo stabilní. Lavina se zpravidla neutrhne samovolně, ale až po dodatečném zatížení. Tento stupeň platí asi ve 30 procentech zimy a nebezpečný je hlavně proto, že ho lyžaři často podceňují.

Co může lyžaři pod lavinou zachránit život?

Základní lavinovou výbavou je lavinový vyhledávač, sonda a lopata. Lavinový vyhledávač je jednoduchý vysílač a přijímač v podobě krabičky na mezinárodní frekvenci 457 kHz. Všichni členové družstva ho mají zapnutý na vysílání a v případě zásahu laviny si nepostihnutí členové přepnou na příjem a podle síly signálu, která se zobrazuje zvukově, světelně či digitálně, hledají zasypané. Lavinová sonda je lehká skládací tyčka, která se nosí v batohu či je připevněna na něm. Používá se při dohledávání zasypaného takzvaným sondování, neboli propícháváním sněhu v místě, které ukáže vyhledávač. Skládací sněhová lopata je vyrobená z lehkého kovu nebo z pevného plastu. Existuje také další nadstandartní vybavení, například lavinový batoh, který zavaleného udrží na povrchu laviny.

Vrtulník Horské služby po pádu laviny
Zdroj: ČT24