Opuštěné chaty v zimě: Cíl pro bezdomovce

Největší tuzemská pojišťovna odhaduje, že asi 1 500 nahlášených událostí se týká vloupání nebo otevření rekreačních objektů. Chatové kolonie proto pravidelně kontrolují policisté a strážníci. Téměř v každé z nich přitom narazí na komplikace, a nejde jen o zloděje. Zejména v Praze a okolí se chatky stávají cílem řady bezdomovců, kteří hledají úkryt před zimou.

Chatky jsou v zimě oblíbeným cílem bezdomovců (zdroj: ČT24)

Je dopoledne a v pražském Suchdole právě probíhá běžná kontrola chatové oblasti. Jedna z chat má ulomený kus dveří. Pro místní okrskáře je to znak, že tam někdo přespává. „Je vytrženej zámek a my se teď s kolegou podíváme, jestli tam někdo náhodou není,“ ukazuje na chatku jeden z nich. Chata je sice prázdná, použité talíře ale naznačují, že jen dočasně. Hlídka se přesunuje dál.

Podezřelou chatu strážnici nachází i v přilehlé kolonii. „Opřený žebřík u otevřeného vikýře mi signalizuje, že když jsou zámky na dveřích, tak se někdo pokoušel dovnitř dostat,“ komentuje situaci příslušník městské policie.

Policejní psovod kontroluje chatku
Zdroj: ČT24

Policie varuje: Nenechávejte v chatkách drahou techniku

I když v některých chatových oblastech zůstávají majitelé i přes zimu, policie varuje, aby si ani tam lidé nenechávali drahou zahradní techniku, elektroniku nebo velké zásoby potravin, které vydrží mráz. Zároveň nabádá, aby vlastníci chatek investovali do zámků a dalších zabezpečovacích zařízení.

Policie hledá případné zloděje či bezdomovce - kteří se do chatek vloupají - i v noci. Strážníci chatové kolonie prochází spolu s psovody. Psi totiž dokážou kontrolovat i ta místa, která jsou v noci jen těžko přístupná.

Pokud na nezvané hosty v chatkách narazí, „jsou tyto osoby vykázány a je zjišťeno, zda už nejsou v pátrání české policie, “ uvádí mluvčí Městské policie Praha Rudolf Rubeš.