Daňová Kobra odhaduje škodu za stavební firmy na skoro 300 milionů

Praha – Úterní zásah pracovního týmu daňové Kobry po celé České republice byl veden jako operace Uhlí proti síti fiktivních stavebních firem, v níž má figurovat i kladenský podnikatel Ivan Štípek. Zadrželi dohromady 29 lidí, tři z nich skončili ve vazbě. Škodu, kterou skupina státu způsobila, vyčíslili vyšetřovatelé zatím na 290 milionů korun. Věc dozoruje pražské státní zastupitelství.

Výsledkem akce s krycím názvem Uhlí je obvinění 29 osob z trestného činu zkrácení daně. K trestné činnosti docházelo tím způsobem, že několik desítek obchodních společností mělo od roku 2011 vykazovat vysoké obraty ze stavebních činností a každý měsíc pak údajně uplatňovaly nárok na vyplacení nadměrných odpočtů DPH. Firmy však neměly vykonávat žádnou činnost, neměly vést účetnictví a měly vykazovat jen minimální pohyby na bankovních účtech. V těchto obchodních společnostech měli působit jako jednatelé tzv. bílí koně.

Soud vzal do vazby 3 obviněné osoby. Zbylých 26 obviněných je stíháno na svobodě. Mezi obviněnými je podle Lidových novin údajně kladenský podnikatel Ivan Štípek, s nímž spolupracoval například boxer Daniel Macháček, který dělal bodyguarda uprchlému podnikateli Radovanu Krejčířovi.

Škoda na neoprávněně vyplacených nadměrných odpočtech DPH podle závěrů pracovníků daňové Kobry dosahuje zhruba 290 milionů korun. V současné době jsou prováděny další úkony v trestním i daňovém řízení.

Tým Kobra je složený z policistů, celníků a lidí z finanční správy a zaměřuje se na velké daňové úniky. V úterý zasahoval na více než třiceti místech republiky, převážně však ve Středočeském kraji.

Ibehej z ÚOKFK: Jde o škodu asi 290 milionů korun (zdroj: ČT24)

Zásahy Kobry