V Bohumíně se po 73 letech rozezní ukradené zvony

Bohumín – Po více než 70 letech se do Starého Bohumína vrátí kostelní zvony, které Němci odvezli za druhé světové války. K úspěšnému navrácení pomohlo sdružení Přátel bohumínské historie. Ještě předtím než tamní obyvatelé uslyší jejich první údery, musí se zvony opravit v dílně v Brodku u Přerova.

Do Starého Bohumína se vrátí ztracené zvony (zdroj: ČT24)

Zvony z kostelní věže odvezli Němci v roce 1942 do skladu v Hamburku. Zvony tehdy dělili do čtyř skupin podle vzácnosti. Ty bohumínské patřily do druhé nejváženější skupiny, takže je nacisté neroztavili pro válečné účely.

Po válce zamířil tunu a 300 kilogramů těžký zvon Adam do kostela v Remscheidu. Česká strana se pokoušela získat ho zpátky, německá strana to však rezolutně odmítala. Situace se změnila až po jednání v roce 2012.

Václavovi, který váží 900 kilogramů, teď opraví zvonaři poškozenou korunu. Jinak budou pracovat hlavně na vzhledu zvonů. Sejmou veškeré hrubé nečistoty i barevné skvrny od nátěru. Hotovo by mělo být v dubnu. Zvony se pak vrátí do kostela, kde je vysvětí farář.

Kostel v Bohumíně
Zdroj: ČT24

Místní farníci už ve vrácení zvonů z roku 1620 nevěřili, a tak před několika lety nechali odlít nové dominanty kostela. Kostel tak bude mít nyní dvě sady zvonů.