Neznámí útočníci házeli z mostu na dálnici kusy dřeva. Poškodili 25 aut

Hranice (Přerovsko) - Pravděpodobně dva lidé házeli ve čtvrtek večer z mostů na dálnici D1 dřevěné špalky. Trefili 25 projíždějících aut a kamionů v obou směrech, jednoho člověka zranilo sklo z rozbitého okna. Policisté intenzivně pátrají po útočnících. Zjistili, že u dálnice se pohyboval zelený pick-up s přívěsným vozíkem naloženým dřevem. Škoda na autech přesáhne podle odhadů půl milionu korun.

Útočníci házeli dřevěná polena postupně z několika mostů. Nejprve se zaměřili na auta jedoucí směrem na Ostravu. Na 312. kilometru v katastru obce Bělotín poškodili pět nákladních aut. Podle moravskoslezské policie se škoda pohybuje ve stovkách tisíc korun. Další případ se podle policejní mluvčí Gabriely Holčákové ve stejný den stal i na silnici I/48 v katastrálním území Starojické Lhoty. Útočníci zasáhli dřevem kamion jedoucí na Nový Jičín.

Zhruba hodinu po incidentu na 312. kilometru D1 přijali policisté a hasiči hlášení kvůli nehodě několika dalších aut. Ze dvou mostů mezi kilometrovníky 307 a 308 nedaleko sjezdu z dálnice u Hranic na Moravě někdo shazoval dřevěné špalky. Útočníci poškodili dvacet vozidel, jednoho člověka zranili. „Vůbec jsem neviděl, co mě trefilo. Byla to rána! Trefili mi tachograf,“ řekl České televizi jeden z řidičů. Policie odhadla škodu na dvaceti autech na přibližně půl milionu korun.

Policejní psycholog: Neuvážený čin adolescentů?

Podle vedoucího policejního psychologa Vladimíra Vosky jde o velmi asociální a neuvážený čin. „Odhaduji, že mohlo jít o mladé lidi, kteří se navzájem hecovali a chtěli si asi něco dokázat. Možné důsledky asi nedomysleli. Myslím si, že málokterý dospělý by něco takového vymyslel,“ řekl Voska. Dodal, že je velmi důležité, aby byli dopadeni a potrestáni. Jak může takový čin dopadnout, připomíná případ z roku 1999, kdy skupina fanoušků ostravského Baníku házela kamení na vlak. Trefili do obličeje a velmi vážně zranili jednu cestující. Soud je za to poslal do vězení.

Policie šetří obecné ohrožení a pátrá po zeleném pick-upu 

Na případech pracují policisté z Olomouckého a Moravskoslezského kraje a zjišťují souvislosti. Případ vyšetřují jako obecné ohrožení. Útočníkům hrozí až osm let vězení. Policisté žádají o pomoc případné svědky. Hledají především posádku zeleného pick-upu s přívěsným vozíkem naloženým dřevem. Auto se v inkriminované době pohybovalo v místě události. Případné informace či svědectví mohou lidé podat na obvodním oddělení v Hranicích či na lince 158. Se stejnou žádostí o pomoc se obrací na veřejnost i moravskoslezská policie. Uvítá svědectví i případné obrazové záznamy, i v tomto případě se mohou lidé obrátit na linku 158.

Neznámý útočník házel z mostu na D1 dřevěné špalky (zdroj: ČT24)