Stropnický: Přistoupit na podmínky EMS, lidé nám to brzy vyčtou

Praha – Pražský magistrát má vůli projekt Opencard zachránit, nechce ale přistoupit na požadavky, které by mu obyvatelé Prahy záhy vyčetli jako nehorázné utrácení. Tak komentuje pražský zastupitel a náměstek primátorky Matěj Stropnický (SZ) aktuální spor kolem pražské karty. Nad jejím fungováním se pomalu zavírá voda. Spory kolem nových smluv přinutily firmu eMoneyServices, aby pozastavila vydávání nových karet. A primátorka Adriana Krnáčová už připouští návrat k papírovým kuponům MHD.

„Rada hlavního města nemá v úmyslu se vracet do minulosti, je to ale prostředek, jak dát firmě EMS najevo, že ten vydírací potenciál není nekonečný, že se prostě nenecháme zahnat do kouta, a že když to bude zapotřebí, tak celou firmu EMS i s její Opencard pošleme tam, odkud přišla,“ tvrdí Stropnický.

Samotná firma má za to, že její kroky jsou oprávněné. Poskytuje prý už půl roku služby, za které jí Praha neplatí. Ve středu EMS u karty vypnula možnost on-line objednávek a celý projekt přislíbila provozovat do konce tohoto měsíce. „Nikdo se nemůže zlobit, že eMoneySevices nebude poskytovat služby, za které město neplatí. Do 31. ledna systém poběží, ale podporu postupně ukončujeme. V rámci utlumování podpory jsme vypnuli služby, které jsou součástí systému Opencard,“ tvrdí mluvčí EMS Martin Opatrný. Praha, jak tvrdí Stropnický, je připravena dluhy zpětně splatit v momentě, kdy se oboustranně dohodnou podmínky nových smluv.

Pro stávajících zhruba 1,2 milionů držitelů karet se s příchodem února nic nemění. Jejich Opencard jako čipové jízdenky či průkazky do knihovny budou fungovat dál. Omezení se dotkne pouze žadatelů o nové karty. Podle Stropnického si takoví lidé budou až do března zřejmě muset kupovat jednorázové jízdenky. Právě od března se totiž počítá s případným znovuzavedením papírových kuponů městské dopravy.     

Matěj Stropnický, náměstek primátorky Prahy:

„Cílem je, aby se Opencard udržela - ale za podmínek, které budeme umět Pražanům vysvětlit. Myslím, že kdybychom přistoupili na ty vydírací podmínky EMS, tak za dva měsíce by se Pražané velmi rychle ozvali a vyčítali nám, že jsme špatně vyjednávali a že platíme za něco, co už dávno máme, nehorázné částky.“

Praze v průběhu loňského roku vypršely smlouvy na provoz projektu a nové uzavřeny nejsou. Spor proto řeší od prosince loňského roku i pražský městský soud. Společnost eMoneyServices se domáhá na magistrátu hlavního města 42,7 milionu korun za údajně neoprávněné používání softwaru ke kartě. EMS získala majetková práva k softwaru od firmy Haguess. V žalobě tvrdí, že Praha vyčerpala rozsah licence k užívání softwaru už v listopadu 2011. Podle firmy tak město porušuje její autorská práva a bezdůvodně se na její úkor obohacuje.

Bývalá rada hlavního města v čele s Tomášem Hudečkem (dříve TOP 09) schválila postoupení sporu s EMS k rozhodčímu soudu. Arbitráží se měla řešit část dluhu Prahy za licenci ke kartám ve výši 34 milionů korun. Nová rada v čele s Krnáčovou ale arbitráž zrušila s tím, že chce nejdříve počkat na rozhodnutí soudu. Celkem EMS požaduje 150 milionů. Ale to je částka za minulé služby, další dluh Praze naskakuje doslova každou minutou, protože EMS celý systém stále spravuje. Další soudní líčení je naplánováno na únor.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)