Ostravští salesiáni jezdí do vyloučených lokalit s pojízdnou klubovnou

Ostrava – Ostravští salesiáni pravidelně dojíždějí za dětmi z pěti vyloučených lokalit a ubytoven v karavanu, který slouží jako pojízdná klubovna. V útulném a vytápěném přívěsu připravují hlavně romské předškoláky na nástup do školy, starší děti doučují a nahrazují kroužky, které tyto děti většinou neznají.

Pojízdná klubovna salesiánského střediska Don Bosco jezdí po Ostravě asi tři roky. Zpočátku byl její provoz sezónní, od roku 2012 je celoroční. Každý pracovní den v týdnu zaparkuje v jedné z pěti ostravských vyloučených lokalit, například v Jílové ulici v Přívoze nebo ve Válcovní ve Vítkovicích. Dopoledne nastupují do karavanu předškolní děti, odpoledne školáci. Do klubovny na kolečkách se vejde deset i více dětí.

„Rodiče ve vyloučených lokalitách často zajišťují dětem jen materiální potřeby, nestimulují je k duševnímu rozvoji. Život předškolního dítěte je často omezen pouze na komunitu, ve které žije. Neumí si hrát, když se něčemu věnuje, je to většinou destruktivní,“ vysvětloval vedoucí programu nazvaného Oratoř na ulici Václav Lipinský, proč je potřeba za těmito dětmi dojíždět. „Pomáháme jim seznámit se s okolním světem, rozvíjet základní dovednosti, důvěru, sebevědomí i spolupráci mezi dětmi různých kast,“ dodal Lipinský.

Malé děti se v klubovně učí například poznávat barvy a tvary, držet pastelku nebo stříhat. Cílem programu je, aby byly lépe připravené na nástup do první třídy. Předškoláky vyzvedávají členové pedagogického týmu doma a pak je zase doprovodí zpátky. Odpoledne nastupují do přívěsu školáci. Nejprve mají doučování, pak malují, zpívají nebo hrají hry. 

Vzdělávací karavan je originální nápad salesiánů. Na tuto terénní práci jim přispívá ministerstvo školství, kraj, město Ostrava i soukromí dárci. Dětí mají dostatek, proto plánují, že si v budoucnu pořídí ještě jeden. Salesiáni působí v Ostravě od počátku devadesátých let, jejich Středisko volného času navštěvuje týdně až 180 převážně romských dětí. Podobná centra mládeže provozují v dalších třinácti městech republiky. Salesiáni Dona Bosca jsou římskokatolickou kongregací, která se přímo zaměřuje na výchovu mládeže.

Salesiáni jezdí do vyloučených lokalit s karavanem (zdroj: ČT24)