Březhrad hrozí, že se kvůli výstavbě skladu železa odtrhne od Hradce Králové

Hradec Králové - Obyvatelé čtvrti Březhrad tlačí na zastupitele Hradce Králové, aby nepovolili výstavbu skladu železa německé firmy ThyssenKrupp Ferrosta. Věří, že jde stavbě zamezit. Investor potřebuje vlečku a kvůli ní změnu územního plánu. Rozhodovat o tom bude za několik dní zastupitelstvo. Březhrad hrozí, že pokud projekt projde, odtrhne se od Hradce.

Sklad německých ocelářů za 400 milionů korun má stát na starých, dříve chráněných, studních. A to se Březhradu nelíbí. Obyvatelé se shodují, že je to kvalitní voda a neměla by se likvidovat. Vodárny a radnice tvrdí, že starých pramenů škoda nebude. „Kvalita vody v Březhradu je taková, že pro výrobu pitné vody příliš nevyhovuje, obsahuje příliš mnoho manganu a železa. Standardy jsou osmkrát vyšší, než je česká norma,“ popsal ředitel Vodovodů a kanalizací Hradec Králové František Barák.

Primátor Hradce Králové Otakar Divíšek (ODS) je toho názoru, že je tato voda vhodná pouze na splachování. Proti sobě stojí dva posudky: jeden říká, že voda je dobrá (tím operují občané Březhradu), a druhý, že voda nestojí za nic (ten má k dispozici radnice). Projekt skladu posoudila hygienická stanice. Zástupce investora a projektant Vladimír Teplý prozradil, že k celkovému záměru neměla zásadních připomínek.

Zastupitel Hradce Králové Emil Jaroš (ODS) si myslí, že takhle rozsáhlý podnik, který je plánován, by měl být v jiné lokalitě. I zastupitel Lubomír Štěpán (KSČM) pokládá za důležitější životní prostředí. Proti je ČSSD. Platný územní plán Němcům dovoluje sklad ocele postavit v Březhradu už nyní, změnu potřebují kvůli vlečce. Zastupitelé budou rozhodovat 30. září.