Vlak na Semilsku narazil do kusu skály na trati, 9 zraněných

Semily - Na Semilsku dnes ráno narazil osobní vlak do závalu kamení spadlého na koleje a následně vykolejil. Zranění utrpělo sedm cestujících, strojvedoucí a vlakvedoucí. Nejvážnější je středně těžké poranění nohy strojvůdce, kterého do nemocnice transportoval vrtulník. Provoz na trati mezi Jabloncem nad Jizerou a Martinicemi se podaří obnovit nejdříve za týden. Dopravu v tomto úseku zajišťují autobusy.

Nehoda se stala v 06:34 mezi Poniklou a Hrabačovem na Semilsku, asi 400 metrů od křižovatky na Roprachtice. Při nehodě bylo zraněno sedm z deseti cestujících a dva členové posádky vlaku. „Nejtěžší zranění je středně těžké zranění nohy strojvedoucího, zbytek zraněných byl ošetřen na místě. Jde většinou o naraženiny, boule, škrábance,“ uvedl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Jakub Ptačinský.

Zaklíněného strojvůdce museli hasiči z kabiny vystříhat. „Bylo to hodně náročné vyprošťování, použili veškeré hydraulické náčiní, které měli k dispozici. Skála se částečně vmáčkla do kabiny,“ uvedla mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová. Hasiči poté zraněného strojvůdce ve vakuové matraci odnesli asi 400 metrů k vrtulníku.

Strojvůdce neměl podle Štrauchové šanci střetu zabránit. „Sesuv byl těsně za zatáčkou, neměl čas zabrzdit,“ uvedla. Trať je zavalená skálou ve výšce asi tří metrů a v délce do 30 metrů. „Škoda na vlaku byla předběžně vyčíslena na 1,5 milionu korun,“ dodal mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal a potvrdil i slova o  Štrauchové. „Strojvůdce měl jen malou šanci zareagovat, což potvrzuje i fakt, že nestihl po použití rychlobrzdy ani opustit kabinu strojvedoucího.“

Odstranění skály z horské trati a oprava kolejí si vyžádá asi týden. „Pro těžkou techniku je to velmi obtížně přístupné místo, je tam zářez o šířce 15 až 20 metrů,“ nastínil Ptačinský. Výluka na trati ale může být mnohem delší než týden. Narušenou skálu totiž bude muset prozkoumat geolog, který určí jak rozsáhlá sanace je nutná. Sesuv byl nečekaný, předchozí kontroly žádné narušení skály nenaznačovaly. „Nikdy tam problém nebyl, ani s malými kameny,“ dodal Ptačinský. Skálu podle něj naposledy kontrolovali před týdnem.