Mačetový útok byl pokusem o vraždu, potvrdil Nejvyšší soud

Brno - Nejvyšší soud (NS) potvrdil, že mačetový útok v Novém Boru na Českolipsku byl pokusem o vraždu.  Odsouzení útočili ve shodě a s vědomím možných následků. Soud proto odmítl dovolání čtyř odsouzených, kteří si odpykávají tresty od pěti let do 17,5 roku vězení. Při incidentu v srpnu 2011 zranili romští útočníci v baru tři muže. Útok vyvolal na severu Čech několik protiromských demonstrací.

Dovolání podal vůdce skupinky Vojtěch Husák, jenž byl potrestán nejpřísněji, dále Jakub Žiga a Antonín Sinu, které odvolací soud poslal za mříže na patnáct let. Čtvrtým dovolávajícím se byl mladistvý, jemuž byl vyměřen pětiletý trest. Všichni svorně rozporovali právní kvalifikaci činu, kterou považují za ovlivněnou medializací kauzy. Dále tvrdili, že mezi nimi neexistovala domluva jít do baru zabíjet. Zpochybňovali také některé konkrétní důkazy.

Nejvyšší soud jejich argumenty odmítl a potvrdil, že útok na návštěvníky novoborského baru pokusem o vraždu byl. Útočníci postupovali koordinovaně a nejevili zájem o osud zraněných. „Nikdo z nich ze společného jednání nevybočil, nikdo jim neposkytl pomoc a společně odešli bez zájmu o situaci poškozených, dávajíce najevo uspokojení z akce,“ píše se v usnesení senátu s předsedkyní Věrou Kůrkovou. Odsouzení mají ještě možnost obrátit se na Ústavní soud. Museli by však argumentovat porušením svých základních práv.

Mačety jako odpověď na hádku o výherní automaty

Mladíci se mstili za předchozí konflikt se servírkou, která po nich poté, co vyhráli několik stokorun na výherním automatu a chtěli peníze proplatit, vyžadovala předložení občanských průkazů. Mladíci ji začali vulgárně urážet. Dva jiní návštěvníci baru se servírky zastali a dvojici vyvedli, jeden z nich prý také jednoho z hochů udeřil. Agresoři se do baru vrátili s posilou ozbrojeni sečnými zbraněmi, obušky a holemi, brutálně a zákeřně zaútočili na osazenstvo baru. Rány směřovaly často na hlavu a životně důležité orgány, připomněl Nejvyšší soud v usnesení.

Jednomu ze zraněných mužů museli lékaři nahradit část lebky platinovou destičkou. Další vyvázli s otřesem mozku a zhmožděninami.