Fotopointy se vracejí na Šumavu, správa získala povolení

Vimperk (Prachaticko) – Na Šumavu se vracejí tzv. fotopointy. Informační tabule s fotoaparátem, které mohou turisté využít ke svému zvěčnění v šumavské krajině, sice již v národním parku stály a turisté si je oblíbili, jeho správa ale musela všechny demontovat. Nyní nastal druhý pokus.

Na Šumavu se vracejí fotopointy (zdroj: ČT24)

Fotopointy nechala umístit Správa NP a CHKO Šumava na různá místa parku na podzim 2013. Sotva po roce musely pryč. Ukázalo se, že chybějí stavební povolení, tři tabule dokonce stály na cizím pozemku. Nové vedení šumavské správy sice řadu kroků svých předchůdců kritizuje, fotopointy se mu ale zamlouvají. Rozhodlo se proto chybějící povolení zajistit a tabule s fotoaparáty do terénu vrátit. „Úředníci dělají místní šetření, jezdí do terénu dívat se na ta místa, kde a jak jsou nebo budou fotopointy umístěné,“ uvedl mluvčí Správy NP a CHKO Šumava Jan Dvořák.

V některých případech je sice návrat tabulí možný, ale musí stát na jiném místě než původně. To se neobejde bez komplikací. „Stalo se nám například na Idině Pile, že jsme tam byli mimo signál,“ poukázal vedoucí odboru řízení projektů parkové správy Miloš Juha. Kvůli sněhu ale beztak nyní montáže ustaly a pokračovat budou až na jaře.

Vracení fotopointů není ani levné. Za každé stavební povolení zaplatí park dvacet tisíc korun. Zbývá jich ještě devět. Na Kvildě ale národní park ušetří. Po odstranění původního fotopointu postavili vlastní majitelé sjezdovky. „Bylo spousta lidí, kteří volali, ptali se – ta služba chyběla. Takže my jsme na to zareagovali,“ uvedl starosta Václav Vostradovský.