Plzeňský kraj odvolal ředitele své záchranné služby

Plzeňský kraj – Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje je bez ředitele. Vedení kraje ho odvolalo kvůli chybám při nákupu nových sanitek. Ředitel Roman Sviták měl porušit zákon o veřejných zakázkách. Sanitky podle kraje neodpovídaly smlouvám.

Dvanáct sanitek koupila před rokem Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje za téměř 18 milionů korun. Jenže podle kraje je ve smlouvě o nákupu jiná cena než ve vítězné nabídce tendru. „Pan MUDr. Sviták manažersky nezvládl svou funkci. Byl to sice čestný profesionál, dobrý lékař, ale jako manažer se neosvědčil. A především se dopustil některých chyb. Chyb, které vedly i k špatné realizaci veřejné zakázky, při které došlo k docela velké škodě,“ zdůvodnil odvolání Václav Šlajs (ČSSD), hejtman Plzeňského kraje.

„Protože záchranka si vedla dobře, tak jsem některé prohřešky toleroval, ale pokud došlo k pochybení v zákoně, tak už to nešlo,“ doplnil plzeňský hejtman. Pochybení teď prověřuje policie. Předběžně se způsobená škoda odhaduje na půl milionu korun. 

„Jedna firma napadla výběrové řízení, byla dlouhá arbitráž u ÚOHS, takže v podstatě plnění bylo až v roce 2014. Celková suma veřejné zakázky byla striktně dodržena, takže s péčí dobrého hospodáře jsem postupoval,“ reagoval na důvod svého odvolání Roman Sviták, bývalý ředitel plzeňské záchranky.

Kraj kritizuje i vnitřní komunikaci na záchranné službě. Odvolaný ředitel prý rozhodoval sám – bez konzultace s náměstky a podřízenými. „Byly tam určité momenty, kdy to zaskřípalo, ale to je koneckonců všude,“ uvedl bývalý zaměstnanec plzeňské záchranky Michal Šebek.

Na svou funkci rezignoval kvůli neshodám s vedením bývalý manažer vnějších vztahů Václav Ondra. Situaci ale odmítá komentovat. 

Roman Sviták v reakci na kritiku komunikace uvedl, že jednou za 14 dní měli s kolegy pravidelné porady: „O problémech jsme se bavili, řešili jsme je. Já jsem všechny problémy otevřeně říkal, ptal jsem se kolegů. Samozřejmě ty vize, pro které jsem byl v roce 2010 vybrán, jsem chtěl dotáhnout. Ale o všem jsme se bavili, všechno jsem si pravidelně psal a s kolegy o tom diskutoval,“ řekl odvolaný ředitel.

Záchranka byla za vedení ředitele Svitáka kritizována i za nízký věk řidičů sanitek. V říjnu 2013 jeden z pracovníků záchranné služby uvedl, že člověk ve věku 19 nebo 20 let nemůže mít dostatečný řidičský základ pro výkon takové práce.

Interiér sanitky ZZS Plzeňského kraje
Zdroj: ČT24

A další problém – podle šetření kraje vybavení nových sanitek neodpovídalo předpisům a vozidla mohla být pro posádku i nebezpečná. „Ta vozidla jsou bezpečná a máme certifikáty od DEKRA – ta vozidla jsou homologovaná,“ uvedl odvolaný ředitel.

Roman Sviták ke svému odvolání: „Já jsem z toho velmi zklamán, jsem z toho velmi smutný, protože odcházím od započaté práce. Určitě jsme udělali – řekl bych – hodně dobré práce, pracoval jsem do poslední chvíle, máme dobrá sanitní vozidla, máme pěkné přístroje, máme slušné lékové vybavení pro urgentní, akutní stavy. Máme stabilizovaný lékařský personál, žádné hospodářské problémy jsem neregistroval. Takže je to pro mě opravdu porážka. Jsem bývalý vrcholový sportovec, takže samozřejmě porážky beru, ale v cyklistice byl reparát za týden, za 14 dní. Tady je to v nedohlednu. O to víc mě to mrzí,“ uvedl Roman Sviták, odvolaný ředitel plzeňské záchranky.

Odvolání ředitele plzeňské záchranky (zdroj: ČT24)