Nejasnou noční oblohu nahrazuje v Hradci Králové čistá digitální projekce

Hradec Králové – Dnes se slavnostně otevírá nové digitální planetárium, na jehož výstavbu šlo přes sto milionů korun. Jedinečná digitální projekce stojí na kvalitních projektorech vyvinutých speciálně pro potřeby noční oblohy. Podobná stavba je v německé Jeně nebo v Moskvě.

Digitální hvězdárna nabídne obhlídku ISS, Země či Saturnu (zdroj: ČT24)

V digitálním planetáriu čeká na návštěvníky projekce speciálních simulací z oboru astronomie, astrofyziky nebo kosmonautiky, ale i skutečné záběry na kosmické jevy. Provozovatelé navíc slibují ostrý a bezchybný obraz. „Projekční plocha polokoule hradeckého planetária má průměr přesně dvanáct metrů a je zcela bezešvá. Obraz není rušen vůbec žádnými spoji nebo švy. U některých kopulí bývají, případně u starších typů, ale tohle je naprosto dokonalý výrobek,“ uvedl ředitel planetária Miroslav Krejčí.

Diváci se tak podívají do vesmíru, kde budou moci obhlédnout Zemi v reálném čase, tedy i s aktuálním postavením Slunce, které ozařuje pouze jednu část planety, zatímco na odvrácené lze pozorovat světelné znečištění v centrech civilizace. Na oběžné dráze si mohou lidé prohlédnout známou Mezinárodní vesmírnou stanici ISS, jejíž věrná kopie disponuje mnoha detaily, a na obřím plátně kolem ní kamera prolétá a odhaluje všechna její zákoutí. U řady projekcí se ale planetárium nedrží tolik „při Zemi“ a zalétá k dalším planetám, např. Saturnu, který bývá vidět i při pohledu ze Země, ale digitální projekce ukazuje i jeho pás.

  • "Ne každý z nás má možnost dostat se do vysokých poloh na horách nebo vyrazit na oceán na loď a podívat se ze širé mořské hladiny směrem na oblohu. Co nám nabízí naše středoevropské umístění, je pochopitelně o spoustu úkazů na obloze ochuzeno," podotkl ředitel planetária Miroslav Krejčí.

Unikátní projekční vybavení

„Nemáme analogový projektor uprostřed sálu. Obraz zajišťuje pět dataprojektorů, které promítají složený obraz na kopuli nad hlavami diváků. Jedinečnost systému spočívá v tom, že tady máme použité kvalitní projektory, které jsou vyvinuté speciálně na projekci noční oblohy,“ dodává k technologickému vybavení nového planetária Zeiss Velvet Krejčí. Jsou zde také připraveni namísto simulace ukázat lidem na plátně skutečné vesmírné hloubky. Na terase tak stojí robotický dalekohled, který umožňuje přenášet reálný obraz dovnitř budovy. „Chtěli jsme návštěvníkům ukázat, jak v dnešní době probíhají astronomická pozorování. Díváte se tedy z místa nezasaženého světelným smogem,“ uvedl Krejčí.

Kromě projekce je k dispozici také interaktivní expozice, která obklopuje projekční sál. Je možné pozorovat nebo si vyzkoušet některé fyzikální experimenty, třeba proces přenosu tepla ve hvězdách. Zažít na vlastní kůži zemětřesní umožňuje exponát zemětřesné desky, který nakonec kvůli bezpečnosti nabral podobu křesla.

Planetárium se slavnostně otevřelo dnes večer, na zahájení provozu přijel do Hradce Králové i premiér Bohuslav Sobotka, který věří, že projekt zvýší zájem veřejnosti o tyto obory. „Díky novému digitálnímu planetáriu nabízí Hradec Králové a celý kraj nejmodernější zázemí studentům i vysoce kvalifikovaným pracovníkům v disciplínách rozvíjejících moderní technologie,“ uvedl Sobotka.

Pro veřejnost se otevře od zítřka, kdy je naplánován den otevřených dveří. Návštěvníci mohou přicházet od 14:00 do 20:00 v každou celou hodinu. Potom začne fungovat běžný režim. „Programy pro školy budou každý den od pondělí do pátku, pro veřejnost bude připravený program od středy do soboty,“ řekl Krejčí. Stavba začala na jaře 2013 a stála 111 milionů korun.