Na slevu ročních kuponů MHD se v Praze čekat nevyplatí

Praha – Hlavní město Praha zlevní roční předplatné kupony na městskou hromadnou dopravu nejdříve v polovině roku 2015. Ti, kdo již budou mít roční kupon koupený, od města žádnou kompenzaci nedostanou. Uvedl to na webu náměstek primátorky a radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD). Roční jízdné pro dospělé dnes stojí 4750 korun, koaliční strany po komunálních volbách slíbily slevu o 1 100 korun.

„Na zlevnění roční jízdenky pracujeme, ale tak rychle, aby její cena klesla hned počátkem roku 2015, to bohužel nebude,“ sdělil radní Petr Dolínek. Řada lidí si mění kupony právě na přelomu roku a řeší, zda se vyplatí počkat na slevu. Podle Dolínka se zatím vyplatí koupit nezlevněný kupon. „Bude to stále levnější než například kombinovat současné čtvrtletní kupony a pak roční zlevněný,“ tvrdí radní.

Pokud by chtěl cestující počkat na zlevněný kupon, může si do června koupit kupon na pět měsíců za 2 450 korun a kupon na jeden měsíc za 550 korun. Spolu s následně zakoupeným zlevněným ročním kuponem tak za rok a půl jízdného zaplatí 6 650 korun. Z výpočtu podle ceníku MHD vyplývá, že pokud cestující bude kupovat vždy jen roční jízdenky, zaplatí za následující rok a půl 6 575 korun, tedy o 75 korun méně.

Praha žádné kompenzace nechystá. „Je nutné si uvědomit, že při zdražování, nebylo nikdy v minulosti přikročeno k tomu, aby cestující, kteří si v předstihu koupili předplatní kupon za nižší cenu, byli nuceni cokoli doplácet,“ tvrdí radní. Ohledně slev a plánování dopravy se chce město inspirovat ve Vídni. Řešit bude nárůst počtu cestujících. Třeba metro C se už nyní v ranní špičce blíží hranici své kapacity. Podle Dolínka je však „technicky možné provést určité posílení provozu na všech třech linkách metra“. Posilovat prý bude i povrchová doprava.

Vydáno pod