Silvestrovská noc nedá pyrotechnikům ve Vrběticích spát

Vlachovice - Pyrotechnici, kteří čistí areál s muničními sklady ve Vrběticích na Zlínsku, očekávají, že jim o silvestrovské noci práci notně zkomplikuje zábavní pyrotechnika. Musejí totiž zjišťovat, zda výbuchy nepřichází z epicentra. Starostové obcí v blízkosti areálu sice vyzvali okolní vesnice a obyvatele, aby po pyrotechnice pro letošní rok nesahali, i tak se tu ale občas petardy a jiná zábavní pyrotechnika ozývají.

Podle zlínského policejního mluvčího Petra Jaroše hledají pyrotechnici v areálu nevybuchlou, případně poškozenou munici i poslední den v roce. Pokud ji najdou, likvidace přijde rovnou na místě, provozu schopnou chystají k převozu. „Nadále ošetřují přístupové cesty v areálu a kontrolují stav budov,“ uvedl Jaroš. Ve volném terénu pyrotechnici nyní kvůli sněhu nepracují, nebylo by to bezpečné. V lednu by měly být podle plánu vyčištěny cesty v areálu a okolí skladů tak, aby mohl začít odvoz munice.

Střídání letopočtu znamená den jako každý jiný také pro zhruba 200 vojáků, kteří střeží areál a čtrnáctikilometrový bezpečnostní okruh v okolí. „Služba vojáků ve Vrběticích se na Nový rok nebude nijak lišit od služby běžného dne. Všichni budou plnit své úkoly dle plánu a pravidelně se střídat na stanovištích okolo areálu muničního skladu. K večeři budou mít vojáci kuřecí řízek. Vojáci neplánují ani žádnou symbolickou oslavu,“ uvedla Magdalena Dvořáková z generálního štábu armády.

  • V říjnu explodoval v areálu sklad číslo 16 s 58 tunami vojenského materiálu včetně munice a zbraní.
  • V následujících týdnech se pomalu vše připravilo k odvozu munice, ten ale překazila 3. prosince exploze skladu číslo 12 s 98 tunami vojenského materiálu.
  • Podle ministerstva vnitra bylo v areálu ve 27 skladech uloženo asi 7 tisíc tun materiálu včetně tisíce tun výbušniny.
  • Firmy, které si sklady pronajímají, část munice odvezou svým zákazníkům. Zbytek bude přepraveno do skladů v Květné na Svitavsku. Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci.
  • Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, pracuje na nich tým policejního prezidia.