Centrum Ostravy jako město duchů. Podaří se resuscitace?

Ostrava – Město duchů – tak přezdívají Ostravané centru třetího největšího města v Česku. Mizí z něj obchodníci i firmy. Nové vedení radnice teď řeší, jak sem život vrátit.

Ostravské centrum anebo město duchů (zdroj: ČT24)

Tím, čím je v Praze Národní třída, by v Ostravě měla být ulice 28. října mezi Masarykovým náměstím a Dvořákovým divadlem na Smetanově náměstí. Ve skutečnosti ale jde o téměř mrtvou oblast, pěší zónu bez pěších a s prázdnými výlohami. Že je ostravské centrum, tedy oblast kterou podle Petra Rumpela z Ostravské univerzity například rakouské či německé radnice vnímají jako přirozenou výkladní skříň města, takřka bez života, vnímá kdekdo – od vysokoškolských expertů přes obyvatele města po jeho vedení.

Ostravští politici nyní slibují, že se pokusí centrum oživit. Starostka Moravské Ostravy a Přívozu Petra Bernfeldová (Ostravak) naopak míní, že je potřeba v místech, jako je opuštěná ulice 28. října, pořádat akce, které přitáhnou lidi z okolí. „Chceme se zaměřit na tradiční sezonní akce, což je masopust, Velikonoce,“ podotkla. Příležitostné pouliční akce ovšem již v centru Ostravy probíhají, vylidňování přesto pokračuje. Podle primátora Tomáše Macury (ANO) je možné, že dosavadní pokusy o trvalé oživení centra mířily špatným směrem. Jádro problému vidí v tom, že oblast má málo stálých obyvatel. „Musíme podpořit zpětnou konverzi nebytových prostor na byty,“ nastínil primátor.

Po období, kdy z ulice 28. října a okolí odcházeli podnikatelé, přesto nastala mírná změna k lepšímu. Otevírají se hned dvě cukrárny, které věří, že nabídnou to, co v Ostravě chybí – a tak do centra přitáhnou více lidí.

Ostrava ale není jediným městem, které má potíže s vylidněným centrem. Například v Krnově se podařilo pronajmout Městskou kavárnu v radniční budově až poté, co město snížilo nájemné na pětinu.