Další výbuchy ve Vrběticích: Začala likvidace poškozené munice

Vlachovice (Zlínsko) – Jeden výbuch se dnes ozval z areálu muničních skladů u Vrbětic. Šlo o řízenou explozi, pyrotechnici začali likvidovat poškozené kusy munice před připravovaným vyklizením areálu. Vojenští a policejní specialisté zatím pokračovali v asanaci areálu. Obyvatele obcí, které v uplynulém čtvrt roce děsily exploze skladů, policie předem informovala.

Před převozem munice z vrbětického areálu začali pyrotechnici likvidovat poškozené kusy nalezené při čištění areálu. Z oblasti se proto opět ozývají výbuchy – zatím zazněl jeden výbuch, podle policejního mluvčího Petra Jaroše proběhlo vše bez problémů. Policisté na plánovaný výbuch upozornila starosty okolních obcí, kteří potom informovali obyvatele. „Věděli jsme o tom, dali jsme to na internet, hlásili jsme to také rozhlasem,“ řekl starosta sousední Lipové Miroslav Pala. Lidé z Lipové, Haluzic a Vlachovic museli po explozích dvou skladů v říjnu a prosinci opustit domovy a jakékoliv výbuchy nesou špatně.

Přípravy na asanaci vrbětického areálu začaly již během vánočních svátků, práci přerušili pouze na sv. Štěpána, když začalo sněžit. „Pyrotechnici během něho (sněžení) zkontrolovali některé objekty uvnitř,“ poznamenal Jaroš.

Policejní a vojenští specialisté se pohybují od okraje areálu do jeho středu, čistí lesy a louky a připravují munici ze skladů k převozu, popř. likvidaci. Firmy, které si sklady pronajímají, část munice odvezou svým zákazníkům. Zbytek půjde do skladů v Květné na Svitavsku.

Ve vrbětickém muničním areálu explodoval v polovině října sklad číslo 16. Již poté armáda rozhodla o přemístění munice do skladů v Květné, které je možné snáze střežit. Munice již byla na počátku prosince připravena k transportu, vybuchl ale další sklad. Příprava proto o Vánocích začala nanovo. Samotný odvoz je nyní naplánován na polovinu ledna.

Podle zprávy ministerstva vnitra bylo v 27 skladech u Vrbětic uloženo asi sedm tisíc tun materiálu, který zahrnoval tisíc tun výbušniny. Asi čtrnáct kilometrů dlouhý bezpečnostní okruh střeží nyní asi 200 vojáků. Sklad číslo 16, který s 58 tunami vojenského materiálu, tedy munice i zbraní, vybuchl 16. října, i sklad číslo 12, jenž s 98 tunami vojenského materiálu explodoval 3. prosince, si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení.