V Olomouci testují terénní kolo poháněné rukama

Olomouc – Nový typ kola pro vozíčkáře vytvořila spolu s Fakultou tělesné kultury v Olomouci, česká firma z východních Čech. Jde o prototyp, který má přiblížit cyklistiku lidem, kteří na klasickém kole jezdit nemohou. „Handbike je připraven na překonávání přírodních překážek, rygolů, není problém s ním jet na chodník,“ vysvětlil zástupce výrobce nového kola Petr Ryba. Firma letos zahájila sériovou výrobu handbiků, v první sérii jich vyrobila 60 a dvě třetiny už prodala. Kvůli mezeře na trhu podle odborníků ještě zájem poroste.

V Olomouci testují terénní kolo poháněné rukama (zdroj: ČT24)

Nový handbike, který má dostat zpátky do sedel lidi s handicapem, má 24 převodů, terénní pláště, nastavitelný sedák a motor, který může sportovce popohánět až 45 kilometrů. Podle odborníků z Fakulty tělesné kultury na českém i zahraničním trhu turistické kolo pro vozíčkáře chybělo. Dali se proto dohromady s firmou, která vyrábí elektrokola.

Testovat prototyp pomáhal i Jan Holzer. Mladý horolezec spadl před sedmi lety ze skály. Speciální kolo pomůže podle něj řadě lidí překonat handicap. „Když jezdím na silničním handbiku, tak se nedostanu mimo silnici nebo mimo cyklostezku. Navíc je to pro mě náročné, takže elektropohon je také pozitivum,“ zhodnotil Jan Holzer.

Na olomoucké fakultě tělesné kultury si mohou lidé handbiky i ostatní kompenzační pomůcky půjčit. Fakulta spolupracuje i se sociálním odborem magistrátu, který každoročně škole na vybavení půjčovny přispívá. „Podobně jak to bylo s lyžováním tělesně postižených, kde ze začátku nikdo nevěděl, co je monoski, a zájem jsme zaznamenali zhruba 2–3 sezóny nazpátek, tak podobně předpokládáme, že v roce 2015 nastane boom u handbiku,“ uvedl Ondřej Ješina z fakulty tělesné kultury.

Fakulta tělesné kultury se chce v budoucnu na vývoj nových kompenzačních pomůcek zaměřit. Pomoci by jí v tom mělo i nové centrum, tzv. Baluo, které má pomoci přenášet výsledky univerzitního výzkumu o pohybu člověka do praxe.