Odvoz munice z areálu u Vrbětic začne nejdříve v půlce ledna

Praha - Odvoz munice ze skladů u Vrbětic na Zlínsku začne později, než se očekávalo. Zahájit jej bude možné nejdříve ve druhé polovině ledna. Po zasedání Bezpečnostní rady státu to v pondělí na tiskové konferenci uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Naopak právník společnosti Imex Group Radek Ondruš tvrdí, že ani lednový termín není reálný. Část vojenského materiálu poputuje ke kupcům, část do skladu v Květné na Svitavsku, kde bude uskladněn na přechodnou dobu.

Aktuální situaci ve Vrběticích věnovala Bezpečnostní rada státu nejvíce času ze svého zasedání, kterého se zúčastnil i předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek a také hejtmani Zlínského a Pardubického kraje.

V samotném transportu munice, při kterém budou asistovat policisté i hasiči, nevidí Chovanec žádný zásadní problém. „Spočítáme každou bednu, každý náboj, každou minu, která se bude odvážet. Udělá se precizní kontrola, to můžeme veřejnosti slíbit. A udělá se harmonogram odvozu za účasti policistů,“ slíbil ministr.

Co všechno půjde do Květné?

Až dosud se mluvilo o tom, že by se do Květné na Svitavsku mělo přesunout 2 800 tun materiálu firmy Excalibur Army. Ta začátkem prosince jednala i s Bezpečnostní radou Pardubického kraje. „Ostatní nájemci z Vrbětic nás ujistili, že mají zájemce, kteří si munici odvezou. Firma Excalibur Army má munice ve Vrběticích nejvíc a není schopna tak rychle sehnat odběratele nebo skladové prostory pro všechnu munici. Zbývá 2 800 tun munice, pro kterou nemají klienty, a nemají kapacity, kam to rychle uskladnit,“ uvedl tehdy náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta. Dnes se ale právník společnosti Imex Group Radek Ondruš vymezil vůči slovům ministra Chovance s tím, že Imex Group převoz munice v polovině ledna nestihne. Uvedl přitom, že do Květné by měla firma převážet maximálně 200 tun munice.

Podle Chovance je nezbytné zpřísnit podmínky pro nakládání s vojenským materiálem a pro získávání licencí na tuto činnost. „Budeme chtít, aby munice byla lépe, precizněji popsána v právním řádu České republiky,“ uvedl. Jedním z opatření má být například supervize státu nad kontrolami trhavin a munice.

Ve Vrběticích se střídají hlídky (zdroj: ČT24)

Ministr upozornil, že v současné době je 3 000 držitelů licencí, z čehož přes 200 vyváží vojenský materiál mimo území ČR. „Kontroluje je 54 policistů, tento stav je neudržitelný. Potřebujeme stav navýšit aspoň o 50 policistů v první fázi, ideál ale je, abychom počet navýšili zhruba o 150 specialistů v průběhu tří let,“ dodal.

Chovanec už dříve řekl, že stoupnout by měl také počet kontrol munice, kterých je nyní asi 500 ročně. Lepší kontrolu chce ministr zajistit rovněž intenzivnější spoluprací mezi policií, báňským úřadem a armádou.