Nové vedení Brna zastavilo prodej městských bytů. Nejméně na tři měsíce

Brno – Prozkoumat podmínky, za kterých předešlé vedení města privatizovalo městské byty, se rozhodla nová čtyřkoalice. Připravovaný prodej se tak pozdrží nejméně o tři měsíce. Krok nových radních pobouřil nájemníky, kteří svůj nesouhlas přišli dát najevo i na dnešní jednání brněnských zastupitelů. Ti se rozhodli prodej domů v centru vůbec neprojednávat.

„Rada města Brna zkoumala podmínky prodeje městských bytů a shodla se, že je třeba prověřit jejich výhodnost pro město. Proto je pozastavují do doby, než pracovní skupina projedná nová pravidla,“ vysvětlovala opozici i obyvatelům města, kteří na zastupitelstvo dorazili, první náměstkyně primátora Klára Liptáková (KDU-ČSL).

To, že rada stáhla z jednání otázku prodeje domů na Konečného náměstí, v Jiráskově nebo Čapkově ulici, kritizoval třeba opoziční zastupitel a bývalý starosta Brna-středu Libor Šťástka (ODS). „Některé byty jsou ve fázi těsně před koupí, lidé mají nasmlouvané úvěry,“ řekl Šťástka.

„Zastavili jste nás těsně před koncem. Pravidla byla schválena už v roce 2007, proč bychom teď měli být odsunuti,“ ptal se rozhořčeně jeden z obyvatel s tím, že město už léta do nemovitostí, kterých se chce zbavit, neinvestuje.

Liptáková sice připustila, že odložení prodeje může způsobit určité komplikace, zároveň ale upozornila na fakt, že dokud prodej neschválí zastupitelstvo, jde pouze o záměr, který se může změnit.

Brno se svých bytů zbavuje už dvanáct let

Privatizace městských bytů se naplno rozjela v roce 2002, aktualizovaná pravidla vznikla v roce 2007. Podle té Brno bude prodávat bytové domy za polovinu z podílu z obvyklé ceny, v případě bytů za 70 procent obvyklé ceny a v případě nebytových prostor za obvyklou cenu. Podrobná pravidla najdete na webu města Brna

Na webu je k dispozici také seznam domů doporučených k prodeji, jsou jich více než dvě stovky. Jestli se jich ale Brno ve skutečnosti zbaví, záleží na rozhodnutí zastupitelů – ti totiž musí prodej odhlasovat. Magistrát už posvětil prodej více než 20 tisíců bytů napříč všemi městskými částmi.