Netušil jsem, že alkohol je otrávený, sám jsem ho pil, tvrdí obchodník

Olomouc - Soud ukončil dokazování v prvním olomouckém případu metanolových otrav. Majitel obchodu smíšeným zbožím Luděk Vejmola a prodavačka Jarmila Chýlková se zodpovídají z prodeje otráveného alkoholu. Podle obžaloby dva lidé zemřeli a další dva se přiotrávili lihovinami, které od nich koupili. Prodavačka uvedla, že neokolkované láhve prodávala na příkaz majitele pouze stálým zákazníkům. Obžaloba pro ni navrhuje jen podmínku. Jejímu šéfovi, který podezřele levný a neoznačený alkohol nakupoval a prodával v době, kdy už umírali lidé, hrozí za ohrožování závadnými potravinami pět až deset let vězení.

Majitel obchodu nepopírá, že obchodoval s neokolkovaným alkoholem. Odmítá však, že by ten jeho někoho otrávil. Z jakého zdroje lihoviny čerpal, se policistům nepodařilo zjistit a on to neprozradil. Trvá na tom, že nakupoval jen ve velkoobchodu nebo v likérce Slavonín. Policisté ale našli metanolem kontaminovanou vodku a rum přímo v jeho obchodě na okraji sídliště v Nedvědově ulici.

Při své obhajobě se omluvil pozůstalým i zákazníkům, kteří skončili v nemocnici. „Je mi jasné, že jsem dělal věci, které se dělat nemají. Alkohol jsem ale neprodával s vědomím, že je na něm něco špatného,“ prohlásil Vejmola, který neoznačené lahve šířil i poté, co celníci u něho našli a zabavili kolem stovky litrů podezřelého alkoholu.

Olomoucký soud řeší otravy metanolem

Advokát František Stratil přesvědčoval soud, že Vejmola skutečně neměl tušení, že by mohly být jeho lihoviny nebezpečné. „Dokazuje to i fakt, že neokolkovaný alkohol sám pil, prodával kamarádům a dokonce daroval otci,“ zdůraznil Stratil. To, že neoznačené lihoviny neprodával každému, potvrdila v policejní výpovědi i prodavačka. Uvedla, že šéf jí nařídil, aby neokolkované zboží prodávala pouze stálým zákazníkům.

Obžaloba je přesvědčena, že prvnímu z nich se právě to stalo osudným na konci října 2012. Třiapadesátiletý muž, kterému obžalovaná levnou vodku prodala, zemřel v nemocnici. Následovaly další otravy. V polovině listopadu nepřežila otravu metanolem také žena z Olomouce. Podle obžaloby i ona pila rum z Vejmolova obchodu. Soud vynese rozsudek 21. ledna.

Případ obchodníka a prodavačky je první z celé kauzy smrtícího alkoholu z Olomouckého kraje, který dospěl k soudu. V regionu se první otravy objevily v září 2012 na Přerovsku, další oběti pak byly na Prostějovsku a poté v Olomouci.