Bezdomovci testují lodní kontejner, vyhřejí ho sami

Brno – Ve starém lodním kontejneru se v noci mohou před mrazem ukrýt lidé bez domova. Na zkoušku umístilo Brno kontejner, který na provizorní ubytovnu přestavěl čtyřiadvacetiletý student z Brumovic Jakub Zaviačič, nedaleko hlavního nádraží. Za svůj projekt, který nazval Inteligentní záchranný modul, získal druhé místo v soutěži Social Impact Award.

Ubytování v kontejneru může být lékem na mráz (zdroj: ČT24)

Kontejnery podobné tomu, který se na zkoušku objevil v Brně, mají nabízet ochranu před zimním mrazem, a to bez připojení k inženýrským sítím. Část energie zajistí solární panely na střeše, další obyvatelé. Jakub Zaviačič natřel kontejner speciální termoaktivní hmotou, která zajistí, že uvnitř zůstane teplo, které vyprodukují sami obyvatelé kontejneru. To potvrdila i první noc, kterou uvnitř strávil i tvůrce kontejneru. „Bylo nás tady dohromady deset a teplota byla nejníže 11 stupňů,“ shrnul výsledek Jakub Zaviačič. I bezdomovec Zdeněk Kovanda si zkušenost se starým lodním kontejnerem pochvaloval. „Spalo se mi daleko lépe než kdekoli venku nebo na levném azyláku,“ podotkl.

Provizorní noclehárna pro bezdomovce
Zdroj: ČT24

Tvůrce kontejneru by uvítal, kdyby se obdobná nouzová přístřeší pro lidi bez domova rozšířila všude, kde by mohla být potřeba. Záležet ale bude na jednotlivých radnicích. „Je to pilotní projekt a na konci zimy město Brno vyhodnotí, zda-li touto cestou může jít,“ uvedl mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

První kontejner má u hlavního nádraží zůstat čtyři týdny. Část jeho prvních obyvatelů si ráno uvnitř zanechala i některé věci – plánují se sem večer zase vrátit.