Lanškroun instaloval tlampače a sirény, lidé se dozví o případné katastrofě

Pardubice - Obyvatelé Lanškrouna se konečně dozvědí o mimořádných událostech z pouličních tlampačů. Radnice je nechala spolu se sirénami nainstalovat na celém území města. Na chybějící informační systém si lidé stěžovali od dubna, kdy v Lanškrouně hořela galvanovna. Hlásiče však lidi neinformovaly, protože ve městě žádné nebyly. Město veřejnost o požáru informovalo na webu Lanškrouna, pomocí Facebooku a SMS infokanálu.

Lanškroun už má pouliční hlásiče (zdroj: ČT24)

Situace z dubna by se opakovat neměla. Odborná firma už v ulicích Lanškrouna montuje a zkouší moderní bezdrátový systém, který stál deset milionů korun. „Teď bude možné informovat všechny občany najednou, plošně a rychle,“ uvedl starosta města Radim Vetchý.

Systém by obyvatele varoval i před povodní, záplavy totiž hlídají měřiče srážek a stavu hladiny vody. Radnice v Lanškrouně navíc uvažuje o tom, že by časem v průmyslových oblastech časem umístila ještě další čidla. Ta by hlídala případný únik nebezpečných látek.

Areál galvanovny zachvátil požár letos v dubnu, v areálu se hasiči potýkali s ohněm tři dny. Požár totiž ještě umocnila exploze plynů, které se nahromadily v konstrukcích. Galvanovna vzplála kvůli závadě na přívodním kabelu čerpadla, škoda dosáhla 200 milionů korun. A areál se stále ještě opravuje – část výbory by se měla rozjet do tří měsíců: „Lidi jsme podrželi, našli jsme jim náhradní práci. Pracují stále a budeme přibírat,“ uvedl jednatel provozující firmy Milan Kozák. Část místních obyvatel ale žádala, aby se provoz v galvanovně už neobnovoval.