Nové vedení Ostravy seškrtalo výdaje převzatého rozpočtu o 5 procent

Ostrava – Ostravské zastupitelstvo schválilo rozpočet na příští rok ve výši necelých sedmi miliard korun. Výdaje převyšují příjmy o 163 milionů korun. Schodek chce nová koalice složená z hnutí ANO, lidovců a sociálních demokratů srovnat z úvěrů a přebytků z minulých let. Nových investic je minimum, radnice bude především pokračovat v již započatých projektech. Opozice kritizovala, že koalice zkrátila většinu výdajů o pět procent. Spokojený není ani nový primátor Tomáš Macura z ANO. „Upřímně bych si přál vyhodit starý rozpočet do koše a sestavit ho úplně od nuly,“ řekl Macura.

Nové vedení Ostravy převzalo velké investiční akce, které zahájila předchozí vládní garnitura. Je to především pokračování rekonstrukce městského stadionu ve Vítkovicích, výstavba kryté atletické haly vedle ČEZ Arény nebo vybudování dopravního terminálu na Hranečníku. „Rozpočet jsme převzali v takovém stavu, že finance stačí v podstatě na to, abychom pokryli už uzavřené smlouvy,“ uvedl náměstek ostravského primátora pro investice Kamil Bednář z ČSSD.

Aby mělo nové vedení rezervu na nějaké vlastní záměry, snížilo většinu výdajových položek o pět procent. „Na přípravu rozpočtu jsme měli minimum času a z velké části jsme museli převzít návrh zpracovaný bývalým vedením města. Díky změnám, které jsme do něho vnesli, vytvoříme rozpočtovou rezervu pro uskutečnění našich hlavních programových cílů,“ vysvětloval Tomáš Macura z ANO. Podrobné programové priority koalice zveřejní až v lednu.

Ostrava schválila rozpočet na příští rok. (zdroj: ČT24)

Kultura dostala přídavek tři miliony

Opozice krácení výdajů kritizovala. „Nelíbí se nám, že se bere těm, kteří se nemůžou bránit,“ uvedl například Lukáš Semerák z hnutí Ostravak. To alespoň prosadilo, že koalice za podpory ODS souhlasila s přídavkem ve výši tří milionů na kulturu. Komunisté neuspěli například s návrhem na zvýšení dotací na městskou hromadnou dopravu. „Spočítali jsme, že by stačilo 65 milionů, aby mohli Ostravané jezdit na dlouhodobou jízdenku ve všech zónách,“ vysvětloval Martin Juroška z opoziční KSČM.

Úspory chce vedení magistrátu hledat například v provozních výdajích městských společností. „Podíváme se na to, jestli některé společnosti nejdou spojit. Máme například společnosti jako je Sareza Ostrava a Vítkovice Aréna, jejichž činnost je identická,“ naznačil první náměstek primátora Lumír Palyza z ČSSD. Úvahy o možném spojení se týkají také kulturních domů v obvodech Poruba a Jih.