Olomoucké matky zlobí hlášení „Nástup s kočárkem na povolení řidiče“

Olomouc - Než někdo nastoupí v Olomouci do tramvaje či autobusu s kočárkem, musí se zeptat řidiče, jestli mu to dovolí. Toto přepravní pravidlo sice platilo v olomoucké hromadné dopravě už dříve, od letošního září však dopravce jeho dodržování začal vynucovat speciálním hlášením. Řidiči si totiž stěžovali na porušování předpisu. Rodiče s kočárky se zlobí, že je to diskriminuje.

To, že se rodiče s dětskými kočáry předem nedovolí řidiče, jestli mohou nastoupit, je podle vedení olomouckého dopravního podniku nejčastější prohřešek cestujících a hrozí za něj pokuta 700 korun podobně jako za jízdu bez jízdenky.

„Řidič má odpovědnost za všechny cestující ve vozidle. A vzhledem k tomu, že naše vozy jsou vybavené jedním místem pro cestujícího s kočárkem nebo člověka na vozíku, může řidič nástup dalšímu zakázat,“ vysvětloval náměstek ředitele Dopravního podniku Olomouc Otakar Bačák. Dodal, že důvodem tohoto opatření, které platí roky, je častá přeplněnost vozidel. Hlášení, které na tuto povinnost upozorňuje, podnik zavedl na přání řidičů.

Do tramvaje v Ostravě smí pouze jeden kočárek nebo jeden vozík
Zdroj: ČT24

Česká televize oslovila řadu žen s kočárky, ale žádná o tomto předpisu nevěděla. „Připadá mi to diskriminující. Nástup s kočárkem je komplikovaný, do těch, které nejsou bezbariérové obzvlášť,“ uvedla jedna z oslovených. Poté, co zajede s kočárem k řidiči a zeptá se na dovolení vstoupit, měla by použít k nástupu jiné dveře. To pak ale musí na poslední chvíli shánět někoho, kdo by jí pomohl.

Rodiče s kočárky z Olomouce si stěžují na diskriminaci (zdroj: ČT24)

Podobné stížnosti řešil nedávno Dopravník podnik Ostrava, kde řidiči mohli donedávna zakázat nastoupit vozíčkáři, když už byl v tramvaji jeden kočárek. Až po vlně kritiky dovolil, aby tak jako v mnoha jiných městech mohl v tramvajích či autobusech cestovat zároveň rodič s dětským kočárkem i invalida na vozíku. „Ve vozidle se smí přepravovat dva dětské kočárky nebo kombinace dětského a invalidního vozíku nebo jízdního kola,“ upřesnil mluvčí Dopravního podniku Ostrava Miroslav Albrecht.