Lyžovat už se dá v Krkonoších, na Šumavě nebo v Krušných horách

I když je na českých horách ještě velmi málo přírodního sněhu, díky tomu umělému se o víkendu lyžařům otevřou další sjezdovky. V Krkonoších už budou částečně v provozu všechny větší skiareály. Na Šumavě se bude lyžovat na Špičáku, Zadově a Kvildě. A v Krušných horách je možné lyžovat na Klínovci a na Božím Daru.

Krkonoše

Krkonoše zatím nabízejí v některých areál příležitost pro sjezdové lyžování. Na Černé hoře mají lyžaři k dispozici tři kilometry sjezdovek. Od víkendu to bude o téměř jeden a půl kilometru víc. Petr Hynek z lyžařského areálu Černá hora popsal, že od čtvrtka jsou otevřené v horní části Černé hory obě sjezdovky Anděl a horní úsek Černohorské a že od soboty bude otevřena Černohorská sjezdovka až k dolní stanici kabinkové lanovky.

Jeden z oslovených lyžařů na Černé hoře popsal svůj dojem z lyžování takto: „Na to, že je to první lyžování, tak je to dobré. Počasí by mohlo být lepší, ale jinak jsme spokojení.“

Petr Hynek z lyžařského areálu Černá hora dodal, že minulou sezonu touto dobou napadlo přibližně půl metru přírodního sněhu. „Bohužel letošní zimní sezonu je situace opačná. Lyžujeme pouze na technickém sněhu a napadlo nám k dnešnímu dni cca 3 centimetry přírodního. Na sjezdovkách máme 30–50 centimetrů technického sněhu.“

O pár kilometrů dál, v Peci Pod Sněžkou, jezdil ještě ve čtvrtek jen jeden vlek na sjezdovce Javor 2 ve výšce 1200 metrů. Od pátku se ale přidávají další. Celkem budou k dispozici více než čtyři kilometry sjezdovek. „Spouštíme další dvě sjezdovky – Vysoký svah a Zahrádky a v provozu budeme mít celkem více než 4 kilometry sjezdovek,“ upřesnil Petr Vrzal z lyžařského areálu Pec pod Sněžkou. 

Na sjezdovky můžou o víkendu v Krkonoších vyrazit například i návštěvníci Špindlerova Mlýna, Horních Míseček, Mladých Buků nebo Malé Úpy.

Místo na běžkách musí studenti chodit v Krkonoších pěšky
Zdroj: ČT24

Špatná situace je ale zatím pro běžkaře. Například studenti Gymnázia J. K. Tyla z Hradce Králové přijeli do Krkonoš na běžkařský kurz, ale kvůli nedostatku sněhu tak ze dvou třetin musí chodit pěšky. Student Antonín situaci popsal takto: „Na běžkách jsme byli, ale nic moc… Běžky drhnou o asfalt.“

Počasí o víkendu

Dnes se teploty v 1000 m na horách drží kolem 2 °C. Na hřebenech hor se očekává vítr kolem 25 m/s (90 km/h).

V sobotu se přes naše území začne přesouvat od severozápadu zvlněná studená fronta. Později odpoledne a večer v severozápadní polovině území místy déšť, nad 800 m srážky sněhové. V 1000 m na horách se očekávají teploty kolem pěti stupňů, v Krušných horách a Krkonoších kolem 2 °C.

Smíšené nebo sněhové srážky nad 1000 m budou v neděli pokračovat, nad 700 m bude zataženo, místy déšť. V severozápadní polovině území se během dne bude oblačnost prothávat a srážek bude ubývat.

Šumava

S lyžováním na Šumavě zatím počítají o víkendu tři areály - Špičák, Kvilda a Zadov. Kvůli oteplení museli totiž ve většině středisek zastavit sněhová děla. Ta fungovala ještě ve středu naplno i na Kvildě, ale po oteplení se tam vlekaři museli začít spoléhat hlavně na přírodní sníh. Richard Jirouš, vedoucí areálu Kvilda, popsal situaci takto: „Máme připravenou sjezdovku pro první vlek, jsou to v podstatě dvě třetiny z toho našeho areálu.“

Po nejistotě se nakonec otevře i největší šumavský areál na Špičáku. Nepřetržitě tam zasněžovali od neděle. Ještě ve středu to vypadalo, že umělý sníh budou vyrábět až do soboty. Ve čtvrtek už ho ale museli k nástupnímu místu navážet pracovníci střediska na skútrech nebo rozhrnovat rolbou. Vladimír Kasík, vedoucí provozu areálu na Špičáku, přípravu sjezdovek popsal takto: „Dělá se nepřetržitě, celou noc si s námi hrálo počasí, takže jsme vypínali, zapínali zasněžovací systém, převáželi kanony tam, kde ten mráz je. Teď jsou obě rolby na kopci. To, co jsme udělali za minulé tři dny, dáváme do tvaru sjezdovky. Prostě rozhrnujeme a připravujeme.“ Aby mohli otevřít, počítali původně ještě s dvaceti centimetry sněhu.

Sněžné dělo na Špičáku
Zdroj: ČT24

Pracovníci, kteří se přímo starají o provoz sněhových děl, k nim kvůli výkyvům počasí musí vyrážet třeba i ve tři hodiny ráno. „Musíte vzít skútr, vyjet nahoru, objet všechny kanony, zapnout hadice, kabely, všechno spustit, když to vypínáte tak zase všechno vylít,“ popsal svou práci Zdeněk Kubík z areálu na Špičáku.

Naopak na sjezdovce v Kocourově u Klatov sněhová děla dosud nespustili a s provozem během vánočních svátků příliš nepočítají. Jitka Hájková, vedoucí areálu v Kocourově, uvedla: „Jsme příměstská sjezdovka, takže pracujeme s těmi lidmi, kteří jezdí každý den, jezdí na večerní, takže z těch svátků nejsme úplně nešťastní.“

Ostatní šumavské areály ale na Vánoce spoléhají. Spolu s jarními prázdninami totiž přilákají na sjezdovky nejvíc lidí. 

Krušné hory

Na Bublavě v Krušných horách loni touto dobou už svahy sjezdovek pokrývalo přibližně 30 centimetrů sněhu. Letos tam ale ještě vykukuje tráva. Jen v posledním roce investovali vlekaři na Bublavě do zasněžovacích systémů a rozvoje areálu přes tři miliony korun. Počasí ale zatím lyžařům moc nepřeje. 

Bohumil Havel, vlekař z Bublavy, situaci popsal takto: „Nevypadá to vůbec dobře, protože jsme limitovaní počasím, které je. Mrazivých dní jsme doposud měli dvě noci a jeden den. Za tu dobu se to asi samozřejmě zasněžit nedá.“