Pyrotechnikům se povedlo odstranit granát ze střechy muničního skladu

Vlachovice – Neobvyklá akce skončila úspěchem, potvrdili policisté. Pyrotechnikům se povedlo odstranit dělostřelecký granát, který byl zaklíněný ve střeše skladu plného munice. Kvůli nebezpečí výbuchu, kterým granát hrozil, muselo své domovy opustit téměř dva tisíce lidí z okolí Vrbětic na Zlínsku. Evakuace se týkala obcí v blízkosti tamního muničního areálu, v němž od října vybuchly už dva sklady s municí. V pátek večer se navíc z areálu ozval další neřízený výbuch.

Pyrotechnici z Vrbětic hlásí úspěch. Povedlo se jim odstranit nevybuchlý dělostřelecký granát ze střechy skladu č. 11, v němž je uskladněna munice. Jednalo se přitom o mimořádně riskantní operaci, podle odborníků tento manévr nemá v českých podmínkách obdoby. „Tato operace je podle mého názoru srovnatelná pouze s činností v období války,“ uvedl už včera ředitel Krajského ředitelství policie Zlínského kraje Jaromír Tkadleček. Granát byl kompletní včetně zapalovače, munice navíc během výbuchu prošla tepelnými změnami a nárazem.

„Je to munice, která se používá do děl a kanonů. Pokud není napadena nějakým výbuch, což tahle je, tak jde o munici bezpečnou. Ale v současné době se tato munice dá kvalifikovat jako velice nebezpečná. Ta munice prošla výbuchem, působil na ni prudký nárůst a pokles tlaku, munice létala vzduchem, dopadala,..“ vysvětlil soudní znalec a expert na výbušniny Karel Koubík.

Granát se nakonec povedlo ze střechy skladu dostat. „Vyproštěný granát pyrotechnici bezpečně odložili přímo v areálu skladu. S největší pravděpodobností ho budou na místě také likvidovat, ale určitě to nebude dnes. Pyrotechnici ale ještě neukončili svoji práci, budou pracovat po celý den až do setmění. Budou prohledávat okolní budovy, jestli nehrozí ještě nějaké nebezpečí,“ potvrdila zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Evakuovaní lidé by se tak mohli vrátit do svých domovů už dnes večer, Kozumplíková ale odmítla konec evakuace předvídat.

Lidi čekala další evakuace

Své domovy musely opustit téměř dva tisíce lidí. Jen pár hodin přitom pobyli doma obyvatelé Lipové a Haluzic, kteří své domovy museli znovu opustit už v pátek večer. Dnes ráno je následovali i lidé z Vlachovic, místní části Vrbětice, bývalé zbrojovky Vlárské strojírny a vyklizena byla i vlaková stanice Bohuslavice nad Vláří.

Logisticky se jednalo o náročnou akci. Ráno bylo pro lidi přistaveno pět autobusů, řada z nich ale odjela vlastními auty. Evakuaci organizovali policisté a dobrovolní hasiči. Ve dvou hotelích v nedalekých Luhačovicích byly ubytovány necelé dvě stovky lidí z evakuovaných obcí. Hodně místních se rozhodlo odjet k příbuzným. „Máme připravené ubytovací kapacity pro stovky lidí, takže pokud někdo během dne přijede, nebude problém ho ubytovat,“ uvedl mluvčí zlínských hasičů Libor Netopil. Evakuovaní lidé mají v hotelích k dispozici jídlo, náhradní oblečení a dětem budou přivezeny hračky. Na místě je i psycholožka.

Po evakuaci policie uzavřela silnice vedoucí do ohrožené oblasti a nepouští do ní žádná auta. Policejní hlídka zatarasila například silnici ze Slavičína do Vlachovic, po které ráno projelo směrem do Vlachovic několik policejních a hasičských vozů. Opuštěné domy v ohrožených obcích hlídají policisté, kterých jsou v oblasti na dvě stovky.

Události se dotkly i Mikulášského jarmeku ve Valašských Kloboukách. Ten se koná zhruba deset kilometrů od uzavřené zóny. Obyvatelé postižených obcí na něm vyvěsili několik protestních transparentů a sbírají podpisy pod petici, která požaduje rychlé vyřešení situace v muničním skladu. „Je to situace, která potřebuje řešení. Pokud by tato iniciativa přinesla výsledek a dostalo by se to tam, kam má, a situace se vyřešila, byli bychom jenom rádi,“ řekla za organizátory jarmeku Pavla Kolínková s tím, že doufá, že evakuovaní na tradičním setkání alespoň na chvíli zapomenou na své starosti.

Do Vrbětic přijedou politické špičky

Ve Vlachovicích-Vrběticích mělo dnes odpoledne zasednout předsednictvo Bezpečnostní rady státu. Obec je ale evakuována, úřad vlády proto upřesnil, že se rada sejde ve Slavičíně. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) chce jednat o možných legislativních změnách v nakládání s municí.

Problémy v muničním areálu ve Vrběticích začaly 16. října, kdy vybuchl sklad číslo 16, ve kterém bylo asi 50 tun munice. Šlo hlavně o letecké pumy, dělostřelecké granáty i náboje do samopalů. Při výbuchu zahynuli dva zaměstnanci firmy Imex Group, která si sklad pronajímala.

Pyrotechnici pak celý areál čistili od rozházené munice a připravovali tak odvoz materiálu z dalších muničních skladů, které ve Vrběticích jsou. Plány na odvoz asi 7000 tun uskladněné munice však zhatil středeční výbuch, při kterém byl zničen sklad č. 12. Bylo v něm uloženo 12,8 tuny munice. Podle policie to byly dělostřelecké granáty a miny. Pyrotechnici následně zkoumali okolí Lipové a Haluzic. Tehdy konstatovali, že středeční výbuch nepoškodil žádné objekty.