Žatecký starosta se spojil s komunisty, Svobodní s ním rychle skoncovali

Žatec (Lounsko) – Straně svobodných občanů se ani trochu nelíbilo, že jejich nyní už bývalý člen a žatecký starosta Aleš Jelínek po volbách uzavřel radniční koalici s ČSSD a především s KSČM. Vyloučili ho proto ze svých řad. Proti Jelínkovi protestovali i obyvatelé města, on se ale své pozice vzdát nehodlá. Nevidí ve svém postupu žádné pochybení.

Aleš Jelínek po volbách vycouval z dojednávání pravicové koalice, na posledních chvíli se spojil s ČSSD a komunisty a nechal se zvolit starostou. Krajský předseda Svobodných Richard Hartmann navrhl jeho vyloučení, protože Jelínek porušil svůj předvolební slib, že koalici s komunisty neuzavře. Jednal navíc bez vědomí spolustraníků. „Strana má právo na toto rozhodnutí, nejsem si vědom porušení pravidel,“ reagoval Jelínek pro ČT.

Narychlo dohodnutá koaliční spolupráce s levicovými stranami navíc neposkládá ani městskou radu, místo sedmi členů jich má pouze pět. Jelínek podle svých slov vnímá nepřístupnost pravicových stran k nabízené „široké koalici“. Nepovažuje ale ani situaci ve vedení města za dostatečný důvod k odstoupení. „Pro mě je to věc nevyhovující. Není praktická,“ říká starostova oponentka a předchůdkyně v křesle starosty Zdeňka Hamousová (Volba pro město).

Žatecký starosta se spojil s levicí a vysloužil si vlnu kritiky (zdroj: ČT24)

Jelínek čelil zároveň velkému tlaku ze strany veřejnosti. Nejdříve se sešlo na demonstraci požadující jeho odstoupení několik stovek lidí. Ti také vyjadřovali podporu právě Hamousové. Poté se pod peticí proti němu sešlo přes 1 500 podpisů z dvacetitisícového města. „Myslíme si, že pozici získal nemorálně,“ shrnul důvody organizátor petice Štěpán Beneš. Podpisová akce ale zdaleka není poslední, řada dalších má následovat v příštím roce.