Osmáci zachraňovali muže s infarktem. Dospělí jen stáli kolem

Židlochovice (Brněnsko) – Chodí teprve do osmé třídy, přesto úspěšně oživili muže se zástavou srdce. Dva spolužáci z Hrušovan u Brna cestou do školy našli na ulici muže v bezvědomí. Okamžitě zavolali na tísňovou linku a podle pokynů dispečera začali s masáží srdce. Za jejich statečnost je dnes ve škole ocenili hasiči.

Žáci 8. třídy zachraňovali muže s infarktem (záběry HZS JMK) (zdroj: ČT24)

„Šli jsme s Honzou do školy a na zemi jsme našli ležet pána. Přistoupili jsme k němu a začali jsme na něho mluvit. On ale nereagoval, tak Honza zavolal na záchranku,“ líčil dramatický začátek dne teprve třináctiletý Martin Florián.

Dispečer záchranné služby chlapcům radil, co mají dělat. I když kolem se v tu chvíli shromáždil hlouček dospělých, žádný z nich nezasáhl a do masáže srdce se tak pustili dva spolužáci z osmé třídy. „Martin masíroval a dispečer mi říkal, ať je to v rytmu teď-teď-teď – stokrát za minutu,“ popsal o rok starší Jan Záviška.

Seš šikovnej, vysekl třináctiletému chlapci uznání hasič

Martin Florián neznámého muže masíroval celých pět minut, než na místo dorazili hasiči a po nich záchranáři. Statečnost obou chlapců zachytila kamera na helmě jednoho z nich. „Seš šikovnej,“ pochválil překvapený hasič třináctiletého Martina. Odvahu chlapců dnes ocenili i na základní škole v Židlochovicích. Kamarádi Martin a Jan dostali za své hrdinství čestné uznání a také dárky.

Jak provést první pomoc, se spolužáci naučili přímo ve škole. Ministerstvo školství pouze doporučuje, co by děti měly zvládat, ale jak bude výuka konkrétně probíhat, už záleží na dané škole. V Židlochovicích se kurzům první pomoci věnují intenzivně. Žáci se s nimi setkají v rámci hodin přírodovědy už na prvním stupni a výuka pokračuje až do deváté třídy.

O tom, co mají dělat, tak oba kluci ani příliš nemuseli přemýšlet. Zachráněný muž je stále v kritickém stavu v nemocnici a bojuje o svůj život.