Na Staroměstské kvůli kontrole eskalátorů nestaví metro

Praha – Až do Vánoc může zůstat uzavřena stanice pražského metra Staroměstská. Dopravní podnik uzavřel stanici obsluhující filozofickou fakultu, Rudolfinum či Staroměstské náměstí kvůli nutné kontrole eskalátorů. Chce zabránit opakování nehody, která se minulý týden stala v sousední stanici Můstek.

Stanici Staroměstská uzavřel dopravní podnik před desátou dopoledne. Stanice zůstane uzavřená přibližně dva týdny. Je tedy možné, že se otevře až poslední předvánoční víkend. Podle mluvčího dopravního podniku Jiřího Štábla se dopravce rozhodl okamžitě preventivně zkontrolovat technologii eskalátoru.

Obává se opakování závady, která nastala minulý týden v přestupní stanici Můstek a podle dopravního podniku byla důsledkem závady spojky mezi motorem a převodovkou. „Jsme si vědomi komplikací, které tato odstávka obyvatelům a návštěvníkům Prahy způsobí, a to především v tomto předvánočním období, nicméně bezpečnost cestujících je pro nás jednoznačně na prvním místě,“ uvedl ředitel DPP Jaroslav Ďuriš.

Preventivní kontroly eskalátorů, které způsobily úplné uzavření Staroměstské, podpořilo i vedení města, ačkoli je náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek nespokojen s informováním o výluce. „Urychleně proto začneme pracovat na zlepšení systému informování cestujících,“ slíbil náměstek Dolínek.

Servis eskalátorů zavřel stanici metra (zdroj: ČT24)

Na Můstku se minulý čtvrtek schody vedoucí do vestibulu pod Jungmannovým náměstím náhle zastavily a rozjely v opačném směru. Při havárii utrpěly zranění tři ženy, na které spadli další lidé. Jeden eskalátorový tunel na Můstku je od nehody také uzavřen. Stejně tak jsou mimo provoz i další eskalátory od výrobce Kone, které jsou ve stanicích Hlavní nádraží, Florenc, Náměstí Republiky a Budějovická. S výjimkou Staroměstské však je všude možné vystoupit i po pevném schodišti nebo odjet ze stanice jinými eskalátory, proto se úplná uzavírka dalších stanic nedotkla.