Vrbětice: Evakuovaní lidé se domů dnes nevrátí

Vlachovice (Zlínsko) - Lidé z evakuovaných Haluzic a Lipové v blízkosti muničního areálu u Vrbětic na Zlínsku se dnes domů nevrátí. Pokud se situace v muničním areálu nezhorší, mohli by se vrátit domů v pátek po 14:00. Policie středeční i říjnový výbuch u Vrbětic vyšetřuje jako úmyslný trestný čin a v sobotu se kvůli případu sejde předsednictvo bezpečnostní rady státu. Okolí po středečním výbuchu a dalších výbuších prohledávají pyrotechnici. Výbuch se dostal i na program dnešních interpelací, kde premiér potvrdil, že v areálu opravdu vybuchly dělostřelecké granáty a pumy.

Policisté upozornili, že byl posílen jak vyšetřovací tým, tak i ochrana okolí vybuchlého muničního skladu. „Situaci musíme dále vyhodnocovat během noci a zítra dopoledne provedeme další pyrotechnický výzkum,“ uvedl krajský ředitel policie ve Zlínském kraji Jaromír Tkadleček. Průzkum probíhal již dnes a jeho výsledky byly pro obyvatele postižených obcí pozitivní. „V obcích Lipová a Haluzice nebylo zjištěno žádné porušení objektů, ani tu nebyly nalezeny žádné střepiny,“ uvedl ředitel pyrotechnické služby Jaromír Dlouhý. „Pokud se situace nezhorší, předpokládám, že by zítra odpoledne bylo možné uvolnit vstup,“ předpokládá Tkadleček. Středeční i říjnový výbuch u Vrbětic podle něj policie vyšetřuje jako úmyslný trestný čin.

V noci ticho ve Vrběticích přerušily dvě neřízené detonace - první výbuch se ozval v jedenáct večer, druhý ve čtyři hodiny ráno. „Jednou šlo o silný a podruhé o středně silný výbuch,“ popsala zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková. K poslednímu výbuchu došlo okolo půl osmé ráno, od té doby je klid. Je ale otázkou, jak dlouho ještě vydrží.

Vzhledem k neustávajícím explozím rozhodl velitel zásahu o tom, že stovky obyvatel dvou evakuovaných obcí se ani dnes večer domů nevrátí. Lidé z Haluzovic a Lipové tak zůstávají u příbuzných a známých, osmnáct lidi využilo možnosti ubytovat se v lázeňském domu Hubert v Pozlovicích u Luhačovic. „Psa jsme zavřeli domů a o krávu se nám prý postarali hasiči. Snad to přežije,“ doufala obyvatelka Lipové Věra Pavelková.

  • „Dobrá zpráva a světlo na konci tunelu je to, že ty výbuchy ustávají. Zítra by se měl znovu sejít na místě krizový štáb, velitel zásahu a ve 14:00 znovu rozhodnout o tom, jak dlouho ta evakuace ještě bude. Já pevně věřím, že v pátek ve 14:00 bude možné pustit občany do jejich domovů,“ řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) při sněmovních interpelacích.

Sobotka: Opravdu šlo o granáty a pumy

Výbuch ve Vrběticích se dostal i na program interpelací na premiéra. Ten na dotaz poslankyně Jany Černochové (ODS) potvrdil, že v areálu opravdu vybuchly dělostřelecké granáty a pumy. Uvedl také, že stát má dostatek záložních ploch, kam by mohl munici uskladnit. Strategie odvézt nevybuchlou munici do skladu, který bude obnoven v Květné u Poličky, je podle premiéra správná. Odvoz munice se ale po druhém výbuchu zpozdí. Sobotka rovněž řekl, že celý areál, který patří Vojenskému technickému ústavu, má velikost 335 hektarů a je v něm celkem 61 objektů, z nichž řada je pronajatých soukromým subjektům. „Nebyly připraveny žádné krizové plány, stát situaci před výbuchem podcenil,“ uvedl Sobotka. „Od říjnového výbuchu stát konečně přistupuje k tomuto muničnímu skladu aktivně,“ dodal.

Situaci bude řešit bezpečnostní rada státu

Do Vrbětic dnes dorazil ministr obrany Martin Stropnický a jednal se starosty obcí, které leží v okolí bývalého muničního areálu. „Musíme zlepšit komunikační kanály směrem k lidem,“ řekl ministr novinářům. O příčině výbuchu podle něj nelze zatím nic říct. Varianty jeho vzniku ani to, zda se v areálu pohybovala nějaká osoba, nechtěl s ohledem na vyšetřování komentovat.

Musíme zlepšit komunikační kanály směrem k lidem,řekl po návštěvě Vrbětic ministr Stropnický pic.twitter.com/GJ04CEx62H

V sobotu se na místě sejde předsednictvo bezpečnostní rady státu - vedle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) i ministr financí, vnitra, zahraničních věcí a obrany. „Tématem jednání bude aktuální bezpečností situace muničních skladů,“ uvedl tiskový odbor vlády. Schůze se zúčastní také hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák. Členové vlády budou poté jednat se starosty okolních obcí.

Dron znovu prozkoumává oblast

Do uzavřené oblasti, především do obou obcí, dnes zamířili policejní pyrotechnici v obrněném voze. Pátrají po zbytcích munice, která mohla během výbuchů odletět i stovky metrů daleko. „Pokud by nějaké střepiny objevili, zajistí je a převezou ke zkoumání,“ řekla Kozumplíková s tím, že zatím žádný nález neoznámili.

Stejně jako včera odpoledne i dnes znovu nad epicentrum exploze, sklad číslo 12, vzlétl vrtulník s pyrotechniky na palubě. Ti prozkoumavájí oblast exploze a také pořizují snímky, které budou později analyzovat. Ve skladu číslo 12 se nacházelo skoro třináct tun min a granátů (více čtěte zde).

V okolí Vrbětic se dnes umoudřilo počasí, a tak do pátrání mohl dnes být zapojen bezpilotní dron. Podle mluvčí policie se mohli již ráno vrátit lidé z oblastí Vlárských strojíren, blízké učiliště ale zůstává podle zjištění ČT bez studentů. Padlo také rozhodnutí, že bude zachována evakuace obcí Lipová a Haluzice. Pyrotechnici vyrazí s obrněným vozidlem do okolí těchto obcí. "Budou hledat střepiny, které mohly odlétnout z vybuchlého skladu.

Podívejte se na letecké záběry z místa výbuchu.

Příčina výbuchu není stále jasná

V polovině října došlo k výbuchu skladu číslo šestnáct, nově došlo k nečekanému výbuchu ve skladu číslo dvanáct, který se nachází ve vzdálenosti 1 200 metrů od původního epicentra. Odklízecí práce v oblasti muničního skladu mohly začít až týden poté, co se v prostoru neobjevila žádná detonace, koncem minulého týdne bylo oznámeno dokončení čištění přístupových cest. Aktuální stav tak ztíží odvoz munice, jehož začátek byl plánovaný na tento týden.

Příčina výbuchu dalšího skladu není známá, jako o možné variantě se hovoří o počasí. Budova číslo 12 byla podle ministra obrany Martina Stropnického v minulých dnech zběžně zkontrolována, nic ale nenasvědčovalo tomu, že by se s objektem pojilo nějaké nebezpečí. Oba sklady měla pronajaté ostravská společnost Imex Group. „Podle předložených seznamů firmy, jež v tomto objektu skladuje munici, se uvnitř v době výbuchu nacházelo 12,8 tuny zalaborovaných výbušnin. Jednalo se o dělostřelecké granáty a miny,“ uvedla Kozumplíková.