Jmelí se dá pěstovat i na zahradě - třeba na jabloních

Smiřice – Jmelí je pro řadu lidí skoro stejně důležitou součástí Vánoc jako třeba stromeček. Přestože je tato rostlina parazit a obvykle roste vysoko v korunách stromů v lese, dá se jmelí pěstovat i na běžné zahradě. Příkladem je pěstitel jmelí Daniel Bozner ze Smiřic nedaleko Hradce Králové.

Trsy jmelí na zahradě pana Boznera vypadají trochu jako orlí hnízda. Má jich tam víc než sto a všechny si nasel sám. Podle Daniela Boznera stačí semínko nalepit na hladkou kůru. Za rok vyrazí dva lístky, za pět let se dá sbírat. Pak už roste i pětadvacet let.

„Mám tu všechny tři poddruhy, které u nás rostou - smrkové, borové a hlavně to listnáčové, to mám na jabloních,“ uvedl Daniel Bozner. Zbohatnout se ale na jmelí nedá. Trs se v tržnici koupí zhruba za 25 korun. 

Druhý způsob, jak jmelí získat, je vyšplhat vysoko do korun stromů, třeba na 15metrový smrk. Takový „lovec“ potřebuje pilu, stupačky a horolezecké vybavení. Kdo ovšem na jmelí vyrazí do lesa bez příslušného povolení, může si místo levné vánoční dekorace odnést i pětitisícovou pokutu.

Jmelí se dá pěstovat i na zahradě (zdroj: ČT24)