Přerovsko a Prostějovsko: Dodávky elektřiny obnoveny, silnice zůstávají zavřené

Olomouc – V Olomouckém kraji byl kalamitní stav vyhlášený na silnicích Přerovska a Prostějovska prodloužen do středečního rána. Naopak energetici dnes k 18:00 odvolali kalamitní stav na Přerovsku způsobený námrazou na elektrickém vedení. Problémy zůstávají na železnici i MHD. Situace na silnicích se však již zlepšila, tři úseky ale zůstávají kvůli námrazám na stromech i nadále uzavřené. Hasiči v kraji registrovali od pondělka více než 300 výjezdů.

Na Přerovsku se odpoledne podařilo otevřít silnici mezi Přerovem a Prosenicemi, kterou zatarasily namrzlé větve a popadané stromy. „Hasiči to již prořezali, projet se tudy dá ale se zvýšenou opatrností,“ řekl dispečer přerovské správy silnic. Na Prostějovsku zůstává i nadále uzavřen úsek Drahany - Niva, Žárovice - Drahany a Myslejovice a Otaslavice. „Stromy jsou v těchto lesních úsecích obaleny ledem, není to bezpečné ani pro pracovníky, kteří je prořezávají. Ve středu se uvidí, co bude dál,“ uvedl dispečer silničářů.

Obrovské problémy přetrvávaly během dneška kvůli námraze i na železnici, kde se na mnoha místech zastavily vlaky již v pondělí. Odstavené vlaky dráhy postupně odtahovaly pomocí dieselových lokomotiv. „Problémy přetrvávají na trase Přerov - Brno, Olomouc - Nezamyslice a Přerov - Hulín. Vzhledem k předpovědi počasí bude železniční doprava i nadále omezena,“ upozornila mluvčí drah Radka Pistoriusová.

V Olomouci tramvaje nevyjedou ani ve středu ráno

Problémy zažili lidé i s městskou dopravou. V Olomouci kvůli námraze nevyjely tramvaje a náhradní dopravu zajišťovaly autobusy. Tramvaje nevyjedou ani ve středu ráno. Námraza komplikovala i cestování po Přerově a okolí, situace se tam však již zlepšila. Většinu tras po Přerově se podařilo zprůjezdnit, problémy byly pouze v některých okrajových částech. 

Kvůli námraze na elektrickém vedení zůstaly přes den stovky domácností v kraji bez elektřiny. Situace se ale postupně stabilizovala, na Olomoucku i Přerovsku se již podařilo všechny poruchy na vysokém napětí obnovit. „V 18:00 jsme odvolali kalamitní stav pro Přerovsko,“ oznámila mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová. 

Podívejte se, jak to vypadalo včera na nádraží v Přerově:

Ledovka uvěznila v Přerově stovky cestujících (zdroj: ČT24)

V Přerově je uzavřený hřbitov a park

V Přerově i v Prostějově se kvůli námrazám na stromech uzavřely tamní parky, v Přerově i zdejší hřbitov či cyklostezka kolem Bečvy. Radnice varovala, aby se lidé nepohybovali v blízkosti stromů. Jedna ze škol vyhlásila kvůli kalamitě ředitelské volno. Tam, kde se vyučovalo, zůstaly mnohé lavice prázdné. Cestu odložili hlavně přespolní školáci. 

Hasiči v Olomouckém kraji mají na kontě od pondělka zhruba 320 zásahů. „Je to enormní nárůst a řadí se to k rekordním číslům výjezdů,“ uvedla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková. Počet zásahů už ale pomalu opadá. „Intenzita slábne, za poslední dvě hodiny šlo už jen o šest výjezdů,“ doplnila v 18:00 Hacsiková.

Podívejte se na speciální vysílání z Ostravy:

Ledovka v Olomouckém a Moravskoslezském kraji (zdroj: ČT24)