Olomouc poslala do sněmovny poslance ze zmanipulované kandidátky

Olomouc – Obvodní soud pro Prahu 1 dal za pravdu žalobcům, kteří tvrdí, že kandidátka ČSSD Olomouckého kraje pro loňské sněmovní volby byla sestavena nezákonně. Žalobu podali loni v říjnu nespokojení spolustraníci z Mohelnice. Mluvčí soudu Lenka Cihlářová dnes potvrdila, že soud ve sporu rozhodl v pondělí. Výsledek však do doručení rozsudku stranám nemůže komentovat.

Soud: Sestavení olomoucké kandidátky nebylo demokratické (zdroj: ČT24)

„Soud potvrdil v rozsudku, že rozhodnutí všech stranických orgánů, tedy Okresního výboru ČSSD Šumperk, Krajského výkonného výboru ČSSD Olomouckého kraje i Ústředního výkonného výboru, přijatá před loňskými předčasnými parlamentními volbami, nejsou v souladu se zákonem a stanovami ČSSD. Soud současně rozhodl, že ČSSD musí zaplatit náklady soudního řízení,“ uvedl právní zástupce žalobců Pavel Němec.

Právník k tomu ještě dodal, že výsledek sporu podle něj potvrzuje názor jeho klientů, kteří upozorňovali na machinace při sestavování kandidátky. „Současně soudní rozhodnutí vede ke zpochybnění legitimity zvolených poslanců za ČSSD v Olomouckém kraji Romana Váni, Pavla Holíka a Jiřího Zemánka. Pokud totiž soud potvrdil, že stranické orgány včetně Ústředního výkonného výboru postupovaly při sestavení kandidátní listiny ČSSD v Olomouckém kraji nezákonně a v rozporu s vlastními stanovami, nejsou podle názoru žalobců tito poslanci legitimně zvoleni,“ tvrdí Němec.

„Kdyby tam bývalo bylo pochybení, tak se to dalo vnitrostranicky ještě korigovat, ale protože jsme žádné nenašli, tak nebyl důvod k žádné korekci a stojíme si za tou kandidátkou,“ říká poslanec za Olomoucký kraj Jiří Zemánek (ČSSD).

Zástupci obvodního soudu rozsudek zatím komentovat nesmí. Jeho mluvčí Lenka Cihlářová pouze potvrdila, že byl vynesen v pondělí. „Dokud rozsudek není doručen stranám, nelze se k němu v tuto chvíli vyjadřovat,“ uvedla. Spis byl na soudu rok, projednávání žaloby totiž brzdil spor o zaplacení soudních poplatků, o němž musel rozhodovat odvolací soud. Žalobci teď čekají na písemné doručení rozsudku a následně pak zváží další kroky ve vztahu ke zvoleným poslancům za ČSSD.

Nicméně případné odvolání těchto poslanců považuje Jiří Hřebejk z Právnické fakulty Univerzity Karlovy za velmi nepravděpodobné. I když je možné, že se k nepravomocnému rozsudku protistrana odvolá a celý případ může být tedy v tuto chvíli pouze na svém začátku, mandát poslanců za Olomoucký kraj by podle Hřebejka neměl být ohrožen.

Odvolání k vyšší soudní instanci je ale podle Němce téměř vyloučené. „V tomto případě soud rozhodl takzvaným rozsudkem pro uznání a to je situace, kdy je odvolání téměř vyloučeno a může být podáno pouze z ryze formálních důvodů, se kterými zákon počítá. To znamená, že strana se může těžko domoci se toho, že by zvrátila to rozhodnutí z pondělka,“ vysvětluje.

Žalobci napadli podobu krajské kandidátky ČSSD pro loňské předčasné sněmovní volby, jejíž sestavení podle nich neodpovídalo demokratickým principům. Sestavil ji podle nich úzký okruh straníků. Vedení krajské organizace to ale popřelo, podle něj byla kandidátka vytvořena podle všech regulí. Návrhy na předběžné opatření, kterými chtěli nespokojení členové zabránit podání kandidátky, soud v minulosti zamítl.

Sociální demokraté z Mohelnice, kteří kandidátku u soudu napadli, přišli už na konci loňského listopadu o členství ve straně, protože ČSSD údajně poškodili v očích voličů. O měsíc dříve mohelnickou organizaci se dvěma desítkami členů zrušil okresní výbor sociální demokracie. Odůvodnil to tím, že tamní členové poškodili ČSSD ve volbách.