Rumburská zdravotní sestra je obviněna z vraždy dalších pacientů

Rumburk (Děčínsko) – Policie rozšířila trestní stíhání rumburské zdravotní sestry, která dosud čelila obvinění z vraždy jedné pacientky. Vyšetřovatelé jí nově připisují vinu z usmrcení dalších pěti osob. Při takové právní kvalifikaci jí hrozí i doživotí. V minulých týdnech kriminalisté prověřovali celkem 11 případů podezřelých úmrtí v tamní nemocnici. Obviněná dosud byla na svobodě, nyní byl podle policejní mluvčí podán návrh na její vzetí do vazby. Soud o ní rozhodně ve čtvrtek.

Ještě na začátku září vyšetřovatelé tvrdili, že z dalších podezřelých případů nepřišli na žádný takový, kvůli němuž by obvinění bývalé zdravotní sestry rozšířili. Nyní už je vše jinak. „Podle důkazů, které máme k dispozici, jednala s určitým rozmyslem, je tam určitá forma přípravy. Navíc jsme shledali zvlášť zavrženíhodné pohnutky, protože se skutků dopustila na nemocných nemohoucích obětech,“ řekl už dříve dozorující státní zástupce František Stibor.

Kriminalisté mají k dispozici znalecké posudky. Policii a znalcům ztížilo práci to, že nemají k dispozici těla ostatních pacientů. Při vyšetřování se doposud zaměřovali na způsob jejich úmrtí. Kontrolovali zdravotní karty a záznamy z nemocnice s křivkami EKG.

V prvním z případů podle policie podala sestra v noci z 5. na 6. června starší pacientce velkou dávku draslíku, která jí způsobila srdeční arytmii a smrt. Za to jí hrozí až 18 let vězení. Soud ji nicméně už na konci září po měsící propustil z vazby a vyšetřování probíhalo na svobodě.

Policie původně pracovala s domněnkou, že sestra zabíjela ze soucitu a prováděla eutanazii. Tuto verzi ale policisté později v podstatě vyloučili. Teď se zabývají verzí, že šlo o úmyslný čin. Pacientka v rumburské nemocnici zemřela v noci na 6. června. Na podezřelé úmrtí upozornil lékař, který měl se sestrou službu. O tom, že by pacientka dobrovolně žádala o smrt, pochybuje i samotná rodina, jak zjistili Reportéři ČT.

Vedení nemocnice po incidentu zpřísnilo vnitřní předpisy, což se podle jejího ředitele Darka Švába týká mimo jiné kontrol zdravotní dokumentace. Vnitřní prověřování dalších podezřelých úmrtí podle něj neodhalilo žádný jiný případ, který by poukazoval na úmyslné či jen nedbalostní pochybení zaměstnanců nemocnice.